logo

Nazım Hikmet, ‘Beni Değil Türkçe’yi Alkışlıyorlar’

Nazım Hikmet, ‘Beni Değil Türkçe’yi Alkışlıyorlar’

Ataşehir Belediyesi’nin Nazım Hikmet’in 113. Doğum Yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlediği ‘İyi ki Doğdun Nazım” paneline Karaveli’nin Nazım Hikmet anıları damga vurdu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Aleaddin Bahçekapılı yönetiminde düzenlenen panele konuşmacı olarak Moskova yıllarında Nazım Hikmet ile geceli gündüzlü 15 gün geçirme şansına sahip olan ve Nazım Hikmet’i tanıyanlardan ve en son görenlerden Orhan Karaveli, Şair Ahmet Özer ve Yazar Derman Bayladı katıldı.

Ataşehir Belediyesi tarafından Nikah Salonu’nda Nazım Hikmet’in 113. Doğum Yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen ‘İyi ki Doğdun Nazım” paneline edebiyat ve Nazım Hikmet sevenlerin yanı sıra; Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi (SDV) Sözcüsü Gamze Akkuş İlgezdi, Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, eski CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Doğan Çakmak, CHP Ataşehir İlçe Başkan Yardımcısı Nime Taşkın Güner ve Ataşehirliler katıldı.

Panelde Nazım Hikmet’i tanıyanlardan ve en son görenlerden Gazeteci Yazar Orhan Karaveli, diplomatik bir heyetle gazeteci olarak gittiği Moskova’da tanıdığı Nazım Hikmet’e gösterilen ilgiyi, sevgiyi ve geceli gündüzlü birlikte geçirdikleri 15 günde yaşadıklarını, duygularını ve anılarını anlattı.

Bir toplantıda okunan şiirlerinin ayakta alkışlandığını görünce Ruslara Türkçeyi öğretmişsin sözüne vatan hainiliği ile suçlanan Nazım Hikmet’in, “Onlar beni değil Türkçe’yi alkışlıyor” cevabını verdiğini vurgulayan Gazeteci Yazar Orahan Karaveli, bu gün “Türkçe ile felsefe yapılmaz” diyenlerin bu sözleri duymasını istedi.

Eğitimci ve öğretmen olan, cephede yaşamadığı halde Kurtuluş Savaşını en iyi anlatan “Kuvayi Milliye Destanı” şiirini yazan Şair Nazım Himet’in Anadolu’ya geçen ilk aydınlar arasında yer aldığının vurgulandığı panelde Nazım’ın Atatürk’le tanışması ile ilgili anılar da konuşmacılar tarafından dile getirildi.

Dünya edebiyatının önemli isimleri arasında yer alan Nazım Hikmet’in Türkiye’deki günler ve yaşamındaki zorluklarının da dile getirildiği panelde bir dönem ders kitaplarında yer alan Nazım Hikmet yasaklanan kitaplarını bulundurmanın yarattığı tehlike ve bu baskı yüzünden kitaplarının yok edilmesi ile ilgili anlar da salondaki katılımcılar tarafından ilgi ile dinlendi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ