logo

Necati Bozkurt, Sokak Hayvanlarını Barındırma Yetkimiz Yok

Necati Bozkurt, Sokak Hayvanlarını Barındırma Yetkimiz Yok

Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt İlçe Belediyelerinin yetkisinin geçici barınak ile sınırlı olduğunu, Barınak açma yetkisinin Büyükşehir’de olduğunu söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Kayseri’de geçtiğimiz günlerde sokak köpeğinin saldırması sonucunda bir çocuğun hayatını kaybetmesi nedeniyle sokak hayvanları ile ilgili gelen şikâyet ve taleplerin artması üzerine konu hakkında kamuoyuna açıklamalar yaparak, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM)’de düzenlenen basın toplantısına; Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt, MSKM (Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi) İdari Koordinatörü Tamer Semerci ve Ataşehirli basın mensupları katıldı.

Barınak açma yetkisinin Büyükşehir’de olduğunu, ilçelerin yetkisinin geçici barınak ile sınırlı olduğunu bu nedenle sokak hayvanlarını toplamalarının mümkün olmadığını kaydeden Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt, “Sokak hayvanlarını toplayarak barındırmak amacıyla kalıcı barınak yetkisi yasa ile Büyükşehirlere verilmiş. İlçe belediyeleri sahipsiz hayvanları kısırlaştırıp aldıkları yerlere bırakmakla yükümlü.” Dedi.

Necati Bozkurt, “Çocuklarımızın ve halkımızın sağlığını korumak amacıyla, Ataşehir genelinde bulunan 88 okul, 91 ibadethane salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı ilaçlamalara Veteriner İşleri Müdürlüğü Ekiplerimiz tarafından 10 günlük aralıklarla edilmektedir.” Diye konuştu.

BİLGİLENDİRMEYİ KAMUOYU İLE PAYLAŞMAK İSTEDİK

Toplantının açılışında konuşan Ataşehir Belediye Başkan yardımcısı Orhan Çerkez, toplantının Kayseri’de yaşanan üzücü olay üzerine artan şikayet ve talepler doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirme amacı taşıdığının altını çizerek; “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Kayseri’de üzücü bir olay yaşandı.  Bir sokak köpeği tarafından saldırıya uğrayan çocuğun hayatını kaybetmesi olayı hepimizi çok üzdü. Gerçekten hepimizin üzüldük. Ölen çocuğa Allah’tan rahmet, ailesine sabırlar diliyorum. Gündemden düşmeyen bu olaylar neticesinde çeşitli sorularla karşı karşıya kalıyoruz. Biz elimizden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Hayvanlar kanunu diye Mecliste yeni bir kanun hazırlanıyor. Biz alınan kararları uygulamakla yükümlüyüz.  Belediyemize gelen şikâyetlerin %60’ı sokak hayvanlarıyla ilgilidir. Kimi bu hayvanların alınmasını, kimi de bu hayvanların aynı bölgede kalmasını istiyor. Buna karşı bizde yasaların bize verdiği yetki ve müsaade çerçevesinde çalışmak ve gereğini yapmak zorundayız. Vatandaş bu konuda bilgi almak istiyor bu nedenle sizlerin vasıtasıyla bu bilgilendirmeyi kamuoyu ile paylaşmak üzere sizleri davet ettik” dedi.

Basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak konuşmasına başlayan Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Mürdürü Necati Bozkurt, açıklamasında; “Bu toplantıyı düzenlememizin amacı; Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak şimdiye kadar ne yaptık, nerelerde eksik kaldı, neleri yaptık, neleri yapamadık… Bunu sizlerle paylaşmak istedim. Aynı zamanda geçen haftalarda Kayseri’de yaşanan hazin bir olay bir canımızı orada kaybettik.  Bunun üzüntüsünü hep birlikte yaşıyoruz. Bu vesile ile Veteriner İşleri Müdürlüğü 2009 yılında kuruldu. Bugüne kadar neler yaptı. Bu yapmış olduğumuz faaliyetleri siz basın emekçileriyle birlikte paylaşmak isterim” ifadelerini kullandı.

İLÇE BELEDİYELERİ BAKIM, TEDAVİ YAPAR ALINDIKLARI YERE BIRAKIR

Barınak açma ve işletme hakkı ve yetkisinin yasayla Büyükşehirlerde olduğunu ilçe belediyelerinin sadece geçici barınak yapma hakkı ve yetkisi olduğunu kaydeden Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt, ilçe belediyelerinin sokak hayvanları ile ilgili yetkilerini; “sahipsiz sokak hayvanlarını alıp kısırlaştırmak. Bakımlarını yapmak. Trafik ve benzeri kazalarda sakatlanma yada yaralanmalara müdahale ederek, tedavilerini yapmak. Ve alındıkları yere bırakmak.” Olarak özetledi.

“KALICI BARINAK” AÇMA YETKİSİ BÜYÜKŞEHİRLERDE

Necati Bozkurt, Büyükşehir belediyelerinin sokak hayvanları konusunda yetkisinin çok daha fazla olduğunu, “Kalıcı Barınak” açma yetkisinin Büyükşehirlerde olduğunu, bu barınaklara getirilen sokak hayvanlarının sahiplendirilinceye yada hayatları boyunca bu barınaklarda yaşamlarını sürdürebileceğini kaydetti.

TAPUSU BELEDİYEMİZE AİT ARAZİDE GEÇİCİ BARINAK İZNİNİ ALAMADIK

Ataşehir Belediyesi olarak geçici hayvan barınağı açmak istediklerini bu kapsamda Ferhatpaşa’da devlete ait arazide çalışma yaptıklarını, izin alamadıklarını, bunun üzerine söz konusu Milli Emlak’a ait arazinin bir kısmını kamulaştırdıklarını, buna rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Belediyeye ait bu arazide de geçici barınak yapma iznini alamadıklarını iddia ederek bu iddialarına kanıt olarak; resmi başvuru, yazı ve dilekçeler ile tapu senedini sundu.

Bozkurt, Sokak Hayvanları ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Günümüz teknoloji ve imkânlarına rağmen ülkemizde sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerin sayısı ve de sahipli hayvanların sayısı bilinmemektedir. İstanbul sokaklarında yaşayan sahipsiz köpek sayısının 400.000 ‘nin üzerinde olduğu, sahipsiz kedilerin sayısının ise 1.200.000 ‘nin üzerinde olduğu düşünülmektedir. Sadece İstanbul’da otobanlarda trafik kazası ile yaşamını yitiren sahipsiz kedi ve köpek sayısının haftada 250- 400 arasında olduğu bilinmektedir.”

“İstanbul sokaklarında ve ormanlık alanlarda günlük yüzlerce kedi ve köpeğin açlık, hastalık ve trafik kazalarında hayatlarını kaybettikleri bir gerçektir. Sayı her geçen gün artmaktadır. Ancak kurulması zorunlu olmasına rağmen Ülkemizde geçici hayvan bakımevine sahip yerel yönetim sayısı ise oldukça yetersizdir.”

“Ülkemizde bulunan mevcut geçici hayvan bakım evlerinin ve barınakların büyük çoğunluğunun fiziki ve teknik özellikleri ne hayvanların refahı açısından ne insan sağlığı açısından ne de yapılan tıbbi müdahaleler açısından yeterli değildir. Yürürlükte bulunan yasa ve yönetmelikler ihtiyaç duyulan  asgari teknik standartlar açısından yetersizdir.”

“Ülkemizde çoğu Belediyede Veteriner İşleri Müdürlükleri bulunmadığı gibi, geçici bakımevleri ve barınaklar sürgün yerleri olarak görülmektedir. Sokak hayvanlarının yaşadığı sorunların çözülebilmesi ilgili Bakanlıklar, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinin planlı, programlı ve eşgüdüm içinde davranmasıyla mümkün olacaktır.”

Açıklamalarını, “Ataşehir Belediyesi veteriner İşleri Müdürlüğü olarak; Salgın Hastalıklarla, Vektörlerle Mücadele ve Dezenfektasyon Birimi, Sahipsiz Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Birimi ve Kurbanlık ve Adaklık Hayvan satış ve Kesim Noktaları Denetim Birimi olmak üzere üç birimle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ataşehir’deki Cami ve okullarımızın Düzenli olarak okul ve camilerin bakımını ve temizliğini yapıp ilaçlayan tek belediyeyiz. çocuklarımızın ve halkımızın sağlığını korumak amacıyla, Ataşehir genelinde bulunan 88 okul, 91 ibadethane, salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı İlaçlama Ekiplerimiz tarafından 10 günlük aralıklarla dezenfekte edildi ve edilmeye de devam edilmektedir.” İfadeleri ile sürdüren Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt slayt gösterisi eşliğinde 2009 yılından bu yana geçen 9 yıl içinde yapılan çalışmaların basınla paylaştı bilgileri özetle şöyle:

– 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sokak hayvanları rehabilitasyonu.

–  Sahipli ve sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması.

– Vektörlerle mücadele, salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı ilaçlama ve dezenfeksiyon.

– Hayvanlardan insanlara bulaşan Zoonoz hastalıkların kontrolü.

– Çevre ve hayvan sağlığının korunması.

– Kurbanlık hayvanların satış ve kesim noktalarını kontrolü ve denetimi.

– Geçici Hayvan bakım Evi’ne her gün ortalama 20-25 kedi ve köpek tedavi edilmektedir.

– Sokak hayvanlarına mama desteği sağlayarak, zorlu hava koşullarında beslenme noktaları oluşturuyoruz.

– Sahipsiz ve hasta can dostlarımızı tedavi ediyoruz, işaretliyoruz, mikroçip takarak Vetistanbula kayıt ediyoruz.

– 2018 yılında 7311 hasta veya yaralı hayvan bakımevimizde tedavi edildi. 4.314 kedi ve 886 köpeğe kuduz aşısı, karma aşı, iç ve dış parazit ilaçlaması yapıldı. Sahipsiz 813 kedi ve 282 köpek kısırlaştırıldı.

2009 – 2018 yılları arasında Geçici hayvan Bakımevinde;

– 30.416 kuduz aşısı yapıldı.

– 25.353 hasta veya yaralı kedi,  11.118 hasta veya yaralı köpek muayene edildi.

– Bu süreç içinde; 5.694 kedi, 4.835 köpek kısırlaştırıldı ve 2076’sı sahiplendirildi.

– Ayrıca 375 su istasyonu ve 485 kedi evi ile hizmetlerimize devam ettik.

– Yine bu süreç içinde sahipsiz hayvanlarla ilgili talep şikâyet sayısı: 62.312

– Sahipli hayvanlarla ilgili talep ve şikâyet sayısı: 3.919

– Toplamında 66.231 şikâyet ve talepler değerlendirilerek gerekli hizmetler verilmiştir.

– Çevre ve halk Sağlığını tehdit eden canlılara karşı yapılan tüm ilaçlama ve dezenfeksiyon faaliyetlerimiz Dünya Sağlık Örgütü’nce önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaçlarla yapılmaktadır.

– En değerli varlığımız olan çocuklarımızın ve halkımızın sağlığını korumak amacıyla, Ataşehir genelinde bulunan 88 okul, 91 ibadethane salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı İlaçlama Ekiplerimiz tarafından 10  günlük aralıklarla dezenfekte edildi ve edilmeye de devam edilmektedir.

– Yaz döneminde mahallelerimizin arasındaki 6 dere 7 günlük aralıklarla ilaçlanmaktadır.

– Her yıl Haziran ve Eylül ayları arasında ilçemiz sınırlarında bulunan 17 mahallede 7 günlük aralıklarla uçkun- sivrisinek mücadelesi kapsamında gece ilaçlaması yapıldı.

– İlçemiz sınırlarında tespit edilen Sivrisinek-Lavra üreme noktası halk sağlığının korunması amacıyla Mayıs-Eylül ayları arasında 30 günlük periyotlarla ilaçlanmaktadır.

– Yine bu süreç içinde 92.378 ilaçlama ve dezenfeksiyon ile ilgili şikayet ve talepler alınmış ve gereği yapılmıştır.

– 322 Sitenin ortak kullanım alanları 2012 yılından itibaren her yıl düzenli olarak haşerelere ve kemirgenlere karşı Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilaçlıyoruz.

– İlçemizde bulunan Kurbanlık, Adaklık hayvan satış ve kesim noktalarının denetimi ve kontrolü yapılarak dezenfekte işlemleri yapılmaktadır.

Yapılan çalışmaları özetledikten sonra, bir rehabilitasyon merkezi kurmak için ilgili kurumlarla yapılan yazışmaları gösteren Bozkurt, ne yazık ki olumlu cevap alamadıklarını söyledi.

Ayrıca 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7.Madde m-bendine göre hayvan barınakları yapma ve işletme yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu sözlerine ekledi.

Ataşehir Belediyesi veteriner İşleri Müdürü Necati Bozkurt, açıklamalarının sonunda yeni projelerinden de bahsederek davetine katılan basın mensuplarına teşekkür etti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ