logo

Rumelihisarı Aşiyan Füniküler Hattı Hizmete Girdi

Rumelihisarı Aşiyan Füniküler Hattı Hizmete Girdi

İBB, CHP Lider Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle “150 Günde 150 Proje” maratonunun 101’ncisi Rumelihisarı-Aşiyan Füniküler Hattı açılışını gerçekleştirdi.

İBB, ‘150 Günde 150 Proje’ maratonunun 100’ncü gününde, 101’nci açılışını Rumelihisarı-Aşiyan Füniküler Hattı’nı hizmete alarak gerçekleştirdi.

RUMELİHİSARI-AŞİYAN FÜNİKÜLER HATTI VATANDAŞIN HİZMETİNE GİRDİ

Hattın açılışını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ekrem Başkan, bütün bu engellemelere rağmen, bütün engelleri akılla, bilgiyle, birikimle aşan ve İstanbullulara hizmet eden bir kişidir. Hepinizin huzurunda Sayın Başkan’ı yürekten kutluyorum” dedi.

800 metrelik hattın yapımının neden 5 yıl sürdüğünün hikayesini anlatan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Hattın yapım sürecinde yaşananlar, bizden önceki 25 yıl boyunca İstanbul’da yürütülen metro çalışmalarının çarpıcı bir özeti gibidir. Bu hattın ihalesi Mart 2017’de yapılmış. 2017 Haziranı’nda da işe başlanmış. Sözleşmeye göre, bu 800 metrelik hat, 2019’da bitirilmeliydi. Ama 2019 yılı başında, yani biz göreve gelmeden önce, hattın yapımı tamamen durduruldu. Çünkü finansı planlanmadan ihale yapılmıştı. Ayrıca ihale sürecinde de bazı önemli hatalar mevcuttu. Saha ilerlemesi henüz yüzde 26 seviyesindeydi ve bütçesinin yüzde 50’si harcanmıştı. Biz, göreve gelir gelmez, derhal öz kaynak bütçe planlamasını yaptık. Ve çok şükür, bugüne geldik. Bütün bu işler, bütün bu projeler sizin paranızla, yani bu şehirde yaşan her bir vatandaşın parasıyla yapılıyor. Projelerin tek bir sahibi var: Millet. Gelip geçici yöneticiler, ister seçilmiş, ister atanmış yöneticiler, projeleri sahiplenemezler. Bu projeler, kimsenin babasının malı değil” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “150 Günde 150 Proje” maratonunun 100’ncü gününde, 101’nci açılışını gerçekleştirdi. Rumelihisarı-Aşiyan Füniküler Hattı; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eski İBB Başkanları Nurettin Sözen, Ali Müfit Gürtuna ve bir grup Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin katıldığı açılış töreninin ardından hizmete girdi. Hatla birlikte, yenilenen Aşiyan Parkı da vatandaşların kullanımına açıldı.

Her iki hizmet için düzenlenen açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

KILIÇDAROĞLU: “EKREM BAŞKAN, ENGELLERİ AKILLA, BİLİMLE AŞAN BİR KİŞİDİR”

“İstanbul gibi bir kente yaşamanın, kendine göre sorunları vardır. Ama o sorunları aşma konusunda, kentin bir anlamda yöneticisi, belediye başkanı, arkadaşlarıyla beraber bu sorunları çözmeye talip oluyorlar. Az önce anlattı Sayın Başkan; hangi zorluklarla karşılaştığını ve bu zorlukları nasıl aştığını ayrıntılı bir şekilde ifade etti. Devleti yönetenlerin belli sorumlulukları vardır. Alt yöneticiler, belli sorunlarla karşılaştığında, üst yöneticiler bu sorunların aşılması için katkı verirler, çaba harcarlar. Ama, ‘Hayır, bu sorunlar aşılmasın. İstanbul bizimdi. Bir daha Belediye Başkanı sorunlarla karşılaşsın, sorunların içinde boğulsun, sorunları çözemesin. Biz gelelim…’ Bu sağlıklı ve tutarlı bir devlet anlayışı değildir. Ekrem Başkan, bütün bu engellemelere rağmen, bütün engelleri akılla, bilgiyle, birikimle aşan ve İstanbullulara hizmet eden bir kişidir. Hepinizin huzurunda Sayın Başkan’ı yürekten kutluyorum.”

“ÜNİVERSİTEYİ FELÇ EDERSENİZ, TEKNOLOJİ DEVRİMİNİ KAÇIRMIŞ OLURSUNUZ”

“Elbette ki bir kente hizmet edilirken, bilgiyle hizmet edilecektir” diyen Kılıçdaroğlu, “Planlama yapılacaktır. Maliyet hesapları çıkarılacaktır. Eğrisi nedir, doğrusu nedir? Bunlara bakılacaktır. İşi yapanların işin ehli olup olmadığına bakılacaktır. Bu çerçevede hizmet verilecektir. Akademik dünyadan da yararlanacaktır. Ve İstanbullular, verilen hizmetin de değerli bir şekliyle yaşayarak göreceklerdir” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: “HATTIN FİNANSI PLANLANMADAN İHALE YAPILMIŞTI”

“Bugün, İstanbul’un raylı sistem ağı için küçük ama İstanbul açısından büyük ve önemli bir adım atıyoruz” diyen İBB Başkanı İmamoğlu da konuşmasında Rumelihisarı-Aşiyan Füniküler Hattı’nın yapım hikayesine yer verdi.

800 metrelik hattın inşaatının neden 5 yıl sürdüğünün bilinmesi gerektiğine vurgu yapan İmamoğlu, “Hattın yapım sürecinde yaşananlar, bizden önceki 25 yıl boyunca İstanbul’da yürütülen metro çalışmalarının çarpıcı bir özeti gibidir. Bu hattın ihalesi Mart 2017’de yapılmış. 2017 Haziranı’nda da işe başlanmış. Sözleşmeye göre, bu 800 metrelik hat, 2019’da bitirilmeliydi. Ama 2019 yılı başında, yani biz göreve gelmeden önce, hattın yapımı tamamen durduruldu. Çünkü finansı planlanmadan ihale yapılmıştı. Ayrıca ihale sürecinde de bazı önemli hatalar mevcuttu. Projede çok sayıda teknik sorunlar da bulunmaktaydı. Örneğin; füniküler araçların ve sistemin elektronik ve mekanik tasarımları yapılmamıştı. Projenin yapımı durdurulduğu anda, sözleşmeye göre işin bitirilmesine birkaç ay kalmıştı. Fakat saha ilerlemesi henüz yüzde 26 seviyesindeydi. Peki, işin ilerlemesi sadece yüzde 26 seviyesindeyken, finansal ilerleme düzeyi yüzde kaç seviyesindeydi? Bütçesinin yüzde 50’si harcanmıştı” bilgilerini paylaştı.

BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLERLE TEKNE TURU

Konuşmaların ardından Kılıçdaroğlu, Adıgüzel, Kaftancıoğlu, İmamoğlu, Sözen, Gürtuna, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ve Şişli Belediye Başkanı Muammer Yüksel tarafından kesilen kurdele ile Rumelihisarı-Aşiyan Füniküler Hattı, resmen hizmete girmiş oldu. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, hattın Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu’ndan Aşiyan İstasyonu’na hizmete alınan füniküler ile indi. Tepeden tırnağa yenilenen Aşiyan Parkı’nda da incelemelerde bulunan Kılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu ve İmamoğlu, tekneyle Kabataş Transfer Merkezi şantiyesine geçti ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Alpay’dan sunum aldı.

SAATTE 3 BİN YOLCUYA HİZMET VERCEK

İBB’nin 2 yıl gibi bir sürede bitirdiği Rumelihisarı-Aşiyan Füniküler Hattı, yaklaşık 250 milyon liraya mal oldu. Saatte yaklaşık 3 bin yolcuya hizmet verecek hat, 2 duraktan oluşuyor. Toplam seyahat süresi 2,5 dakika olan hattın uzunluğu ise, 0,8 kilometre. İnternet ve telefon erişimine açık olacak hat, (M6) Levent-Hisarüstü Metro Hattı ile Rumelihisarüstü İstasyonu ve Şehir Hatları (Anadolu Hisarı, Küçüksu ve Üsküdar İskeleleri) ile Aşiyan İstasyonu’nda entegre olacak. Bu sayede kıta geçişleri açısından bir alternatif oluşturacak.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ