logo

Sonbahar Gündemi: ‘Hamileler Grip Olursa Ne Yapmalı?’

Sonbahar Gündemi: ‘Hamileler Grip Olursa Ne Yapmalı?’

Sonbaharın gelmesi ile kronik hastaları, hamileleri ve çocukları uyaran uzmanlar gribe yakalanan gebelerin mutlaka hekim kontrolünde olması gerektiğini vurguluyor.

Hamilelikte bağışıklığın düşmesine bağlı olarak grip vakalarının daha sık görüldüğünü ifade eden uzmanlar, bağışıklık sistemini korumanın önemine dikkat çekiyor.

Sonbaharın gelmesi ile birlikte grip vakaları da kapıyı çalmaya başladı. Uzmanlar kronik hastalığı bulunanları ve çocukları uyarırken, bu dönemde en çok sorulan sorulardan biri de, “Hamileler grip olursa ne yapmalı” sorusu oldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, hamilelerin gribe karşı nasıl korunması gerektiği ve hangi durumların acil hekime başvurma sinyalleri verdiği konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Gribe yakalanan gebelerin mutlaka hekim kontrolünde olması gereken durumları paylaşan Dr. Âzer Aras Uluğ, “Gebelerin grip olmaları durumunda şu belirtilere mutlaka dikkat etmeleri gerekir. Ateşin 38 derecenin üstüne çıkması, nefes alıp vermekte güçlük yaşanması, nefes darlığı, geceleri kızarıklık olmaya başladıysa, vücutta kaşıntı meydana gelmeye başladıysa, döküntüler olmaya başladıysa mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.” Dedi.

Hamilelikte Grip Enfeksiyonuna Yakalanma İhtimali Artıyor.

Hamilelikte bağışıklığın düşmesine bağlı olarak grip vakalarının daha sık görüldüğünü ifade eden Uluğ, bağışıklık sistemini korumanın önemine değindi. Uluğ, ”Her hamile, hamileliğin bir döneminde mutlaka ki grip enfeksiyonuyla karşılaşıyor. Sebebine gelince, hamilelikte immün sistem yani bağışıklık sisteminde eskiye nazaran düşme oluyor. Bundan ötürü de diğer insanlara göre hamilelikte grip enfeksiyonuna yakalanma ihtimali artıyor. Bu durumda da bağışıklık sistemimizi korumak için neler yapabiliriz konusu gündeme geliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemli bir faktör. Bol, sebze, meyve ve kuru yemişleri tüketmeliler. Bunun gibi gıdalar bizim bağışıklık sistemimizi yükseltirler. Düzenli, yeterli ve kaliteli uyku ile yeterli su tüketimi yine çok önemli faktörlerden. Ayrıca hekiminizin önerisi ile bağışıklık yükseltici takviyeler kullanılabilir.” Şeklinde konuştu.

Hekime Başvurmadan Önce Mutlaka Bilinmesi Gerekenler!

Hamilelikte gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Âzer Aras Uluğ, “Gribe yakalanan gebelerin hekime sormadan kendi kafasına göre ilaç kullanması son derece yanlıştır. Gebeler soğuk algınlığı ve gripte normal insanlara reçete edilen ilaçları kullanamazlar. Bunların bebeğe geçip anomali ve zarar verme riskleri vardır. Onun için de asla rastgele kulaktan dolma ilaç alınmamalıdır. Mutlaka hekime başvurarak muayene olunmalı buna göre sadece hekimin reçete edebileceği ilaçlar kullanılmalıdır.” Dedi.

Evde Yapılması Gerekenler!

Grip dönemlerinde gebelerin ev istirahatinin önem taşıdığına değinen Uluğ, “İstirahat daha hızlı toparlanmayı sağlarken, iyileşme sürecini de hızlandırıyor. Ayrıca bol sıvı tüketmek vücudumuzdaki asit dengeyi alkali dengeye çevireceği için bağışıklık sistemimizi güçlendirip, griple mücadelede, virüslerle mücadelede bize yardımcı olacaktır. Bunun haricinde ıhlamur, kuşburnu, nane limon, portakal, ballı süt, tarçın gibi gıdalar ve çaylar da bağışıklık sistemimize destek olarak gribi daha kolay yenmemize yardımcı olur. Ayrıca evde yattığımız odayı iki saatte bir, üç saatte bir on dakika açıp havalandırmamız gerekiyor. Diyelim ki çalışıyorsunuz ve gripsiniz. O zaman da çalıştığınız ortamdaki iklimlendirme yeterli değilse

iki saatte bir, üç saatte bir açık havaya çıkmalı, on dakika temiz hava almalısınız. Beraberinde yapacağımız yürüyüşler de kan dolaşımını hızlandırıp, bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır.” Şeklinde bilgi verdi.

Gripten Korunmak İçin Öneriler!

Gripten korunmanın yollarını da anlatan Dr. Âzer Aras Uluğ sözlerine şöyle devam etti.

“Aslında gripten korunmanın yollarını da bilmek gerekiyor. Grip her ne kadar solunan havayla bulaşıyor olsa da bazen de temas edilen yüzeylerden, elimizden de kendi kendimize bulaş olabilir. O nedenle de sık sık ellerimizi yıkamalıyız. Özellikle tırabzanlara, asansörlere temas ediyorsak el hijyenimize dikkat etmeliyiz. Çalıştığımız ortamları havalandırmalıyız. Beraberinde C vitamininden zengin sebze ve meyveleri tüketmeliyiz.

Hamilelikte Grip Aşısı Olunmalı Mı?

Biz hamilelikte grip aşısı yaptırmayı öneriyoruz. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olanlar, sık sık enfeksiyon geçirenler, ileri yaşta hamile kalanlar, diyabet gibi sistemik bir hastalığa sahip olanların gribe yakalanma olasılığı diğer hamilelerden daha yüksektir. İşte bu tür durumlarda grip aşısı yaptırmak gerekir.

Grip Aşısı Hamileliğin Hangi Aylarında Yapılmalı?

Aşıyı hamileliğin ilk üç ayında yaptırmayı önermiyoruz. Ama üçüncü aydan sonra aşı yaptırılabilir. Zorunlu olmadıkça hamileliğin ilk üç ayında ilaç tedavisi de önermiyoruz. Bitkisel destekler, istirahat ve bol sıvı alımı gibi destekler öneriyoruz.”

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ