logo

Türkiye Siyasetine Kadın Eli Değdikçe Nezaket Gelecektir

Türkiye Siyasetine Kadın Eli Değdikçe Nezaket Gelecektir

Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 84.Yıldönümü Ataşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Ak Partili kadın üye Neslihan Yurdagül, demokrasinin kadınla var olduğunu vurguladı.

Demokrasinin olmazsa olmalarından birisinin kadının seçme ve seçilme hakkını kullanması olduğunun altını çizen Ak Parti Ataşehir İlçe Kadın Kolları Başkanı ve Ak Partili üye Neslihan Yurtdagül, Seçilme hakkı sonradan eklenmiş olsa bile günümüzde bir kimseye “seçsin ama seçilmesin” denmesin bile ciddi bir akıl tutulması olarak görülerek siyasi değil patolojik bir söylem zannıyla yaklaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Neslihan Yurtdagül, “Türkiye siyasetine kadın eli değdikçe siyasete nezaket gelecektir. Kavga, küfür, hakaret yerini, Yeni Müreffeh Türkiye’ye yakışır şekilde saygı siyasetine bırakacaktır” diye konmuştu.

Neslihan Yurtdagül, konuşmasında; “Kadın, demokratik sistemler de daha etken, daha katılımcı olmak durumundadır. Olamıyorsa bunun nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Pozitif ayırımcılık yapmak dâhil, demokrasinin bu eksikliğini gidermenin yollarının bulunması gerekir” ifadelerini, kullandı.

“Elbette kadınlar, ellerini kollarını bağlayıp pozitif ayırımcılık marifetiyle haklar elde etmeyi bekleme yolunu seçmeyeceklerdir” şeklinde açıklamasını sürdüren Neslihan Yurtdagül, “Bunun için toplumsal mücadeleye katılmaları, toplumun bir yarısı olarak öteki yarısıyla birlikte demokrasi içinde yer almalıdırlar” ifadeleriyle yaptığı açıklamalarda şu ayrıntılara yer verdi:

“Demokrasimiz; kutladığımız bu gün ile 84 yıl önce kadına seçme seçilme hakkı tanınmasıyla taçlanmış, yeni bir boyut kazanıştır. Demokrasinin inşa edilmesinde, bütün kesimler ‘asli’ birer unsurdur ve demokrasinin kurucu unsurudur. Bir yapıcı unsurun diğer unsurları yok sayması demokrasiyi zedeler. Demokratik katılım ve yönetimde kadının olmaması durumunda demokrasi ortadan kalkar.

Kadının iradesinin olmadığı sistemler de ‘biraz’ bile demokrasiden bahsedemeyiz. Seçim yapmak, sandık güvenliğinizin sorunsuz işlemesi nasıl ki demokratik sistemlerin ana gövdesi ise toplumun yarısını oluşturan kadınların irade beyanını görmezden gelen sistem demokrasi değildir.

Bizim muhteşem lûgatımızda namus kelimesinin anlamı “kanun”dur. Yüksek medeniyetimiz bize kadının namus olduğunu bildirirken aslında zannedilenin tersine şunu söylemektedir: “Kadın kanundur.” O yoksa kaos vardır, düzen bozulmuştur, savrulma vardır, baş aşağı yıkılma vardır.

Günümüz Demokrasinin geldiği seviyede şunu rahatlıkla söyleyebiliriz;

– Demokrasi kadınla vardır.

– Demokrasi kadınsız yoktur.

– Demokrasinin yarım hali mevcut değildir.

Öyle ise demokratikleşmeden bahsederken, kadın varlığını yükseltmeyi öncelemeliyiz.

Devlet, katılımcı demokrasinin yerleştiği bir toplumda hakem rolü üstlenmelidir. Her kesimin, inancın, her kökenden vatandaşının düşüncelerini ifade etmesinin teminatı olmalıdır. Bu fikir toplumda azınlık bir kesim tarafından savunuluyor olsa bile, o fikrin bir gün çoğunluk olma hakkı ve imkânının garantisi olmalıdır.

Biz kadınların güç ve iktidar anlayışı da farklıdır. Kadınlar için “bir şey üzerinde ve bir makam üzerinden güce sahip olmak” yerine “bir şey yapmak için güce sahip olmak” çok daha önemlidir. Kadınların, yönetim gücünü, hâkimiyet kurmak üzere değil bir olanak ve toplumun gücüne katılmak şeklinde önemsediği düşünülürse daha özgürleştirici bir anlayışa imkân tanıdığını görebiliriz.

Bizim yeteri kadar kullanamadığımız, durağan en büyük güçlerimizden birisi kadın enerjimizdir. İş, siyaset, bilim hayatında kadın varlığımızın ağırlığı arttıkça mevcut potansiyelimiz artacak, Büyüyen Türkiye’ye kadınlarımız daha bir güç verecektir.

Politik alanda kadın varlığı kırılganlıkların ve diyaloğu kopartacak yaklaşımların önüne geçecektir. İletişimin normalitesini koruması siyaset kurumunun saygınlığını arttıracağı gibi mutabakat imkânlarını da arttıracaktır.

Türkiye siyasetine kadın eli değdikçe siyasete nezaket gelecektir. Kavga, küfür, hakaret yerini, Yeni Müreffeh Türkiye’ye yakışır şekilde saygı siyasetine bırakacaktır.

Türk Siyasetine daha fazla kadın Eli Değmesi dileğiyle Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişin yıldönümünü tekrar kutlar, hepinizi saygıyla selamlarım.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ