logo

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ‘CP’lilerin Projesini Tanıttı

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ‘CP’lilerin Projesini Tanıttı

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldığı mali destek ile “Cerebral Palsy’mle Hayattayım” projesinin açılış töreni yapıldı.

Recep Kenan/Ataşehirweb.com

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), Cerebral Palsy (CP) konusunda önemli bir ihtiyaca cevap verecek projeyi hayata geçiriyor. “Cerebral Palsy’mle Hayattayım (Cerebral Palsy’li Çocuk ve Gençlerin Sosyal Yaşama Katılımlarının ve Rehabilitasyon Hizmetlerine Erişimlerinin Arttırılması)” projesi; Türkiye spastik çocuklar vakfı’ndan ‘Cerebral Palsy’li çocuk ve gençlerin sosyal yaşama katılımlarının ve rehabilitasyon hizmetlerine erişimlerinin arttırılması projesi ile cerebral palsy ’li bireylere ve ailelerine evde rehabilitasyon desteği verilemesi amaçlanıyor.

Projenin Türkiye genelinde cp veri tabanı oluşturulmasına katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

AÇILIŞTAN FOTOLAR Tıkla

Cerebral Palsy (CP) ile ilgili çalışmalar yapmak üzere Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldığı mali destek ile “Cerebral Palsy’mle Hayattayım” projesinin açılış töreni yapıldı.

“Cerebral Palsy’mle Hayattayım (Cerebral Palsy’li Çocuk ve Gençlerin Sosyal Yaşama Katılımlarının ve Rehabilitasyon Hizmetlerine Erişimlerinin Arttırılması)” projesinin açılş ve tanıtım toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sevil Sabancı’nın yanı sıra; Ataşehir Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Ataşehir Milli Eğitim Müdürü Halil Asılsoy, Adalet ve Kalkınma Partisi Ataşehir İlçe Başkanı Nimetullah Topu, Ataşehir Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Zeki Er, Ak Parti Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Cevat Arzık, Ak Parti Ataşehir İlçe Yöneticileri ve sanatçı Erol Evgin ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Bu Proje Cerebral Palsy’li Bireylerin Veri Tabanını Oluşturacak

Açılşta konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı; “Türkiye nüfusunun önemli bir kesimini oluşturan engellilerin eğitimden, istihdama ve sosyal imkanlara kadar bir çok alanda kendilerine destek olmak, onları topluma katacak politikaları hayata geçirmek gerekir. Sabancı Vakfı olarak 39 yıldır, engellileri hayata kazandırmak için çalışıyor. Cerebral Palsy”li çocuk ve gençler için yaptırdığımız ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’na bağışladığımız Metin Sabancı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile Metin Sabancı Okulları en önemli projelerimizden bir tanesi. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Cerebral Palsy’li bireylerin topluma daha fazla katılabilmelerini sağlamak ve hayatlarında fark yaratmak için çalışıyor. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, şimdi de İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldığı destekle ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün ortaklığıyla “Cerebral Palsy’mle Hayattayım” projesine imza atıyor. Bu projenin en önemli ve heyecan veren çıktısı ülkemizde büyük bir eksiklik olan Cerebral Palsy’li bireylerin veri tabanını oluşturacak olmasıdır” dedi.

Bakanlara, Milli Eğiti Bakanlığı ilgilileri ile diğer katkı veren ilgililere teşekkür eden Güler Sabancı; “Bu çocukların hayata katılımı biraz masraflı. Ailelerin tek başına yapabileceği bir şey değil. Bu çocuklar hepimizin, sahip çıkacağız. Bunu yapabiliriz. Onları hayata kazandıracağız. Basının da bu konuya dikkat çekmek için gereken önemi vermesini diliyorum.”diyerek sözlerini tamamladı.

Bakan Bağış “Nöbetçi Provokatörler Görevde”

“Vakıf, dernek ve devletin çalışmaları birleşti bu proje ortaya çıktı.”diye sözlerine başlayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış; “Ak Parti Ataşehir İlçe Örgütü Kadın Kolları’nın Ataşehir’de tespit ettikleri bu eksikliği bildirdi. Bunu üzerine 1 milyon TL. fonu olan bu proje İstanbul Kalkınma Ajansı kanalı ile AB destekli proje haline geldi.”dedi.
“İstanbul; doğunun en batısı, batının da en doğusu.”diyerek sözlerine devam eden Bakan Bağış; İstanbul’da ilk engelli vakfının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı zamanında kurulduğuna dikkat çekti.
Bu gün engelli kardeşlerimizin sorunlarını dinlemek bir yana; sorunların tespitinin yapıldığını ve çözüm çalışmalarının başladığını söyleyen Bakan Bağış; sorunların çözümü için çalışanların hepsine teşekkür ettiğini ifade etti.

Bakan Şahin; Sosyal Desteği Avrupa Kesti Biz Kesmedik

Engelliler ile ilgili ellerinde veri bulunmadığını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin; “Gördüğüm en önemli eksikliklerden birisi bu idi. Hukuki ve yasal alt yapıyı oluşturuyoruz.”dedi.
Devletin kriz döneminde de sosyal destek programlarını aksatmadan devam ettirdiğine dikkat çeken Bakan Fatma Şahin; “Avrupa bu kriz döneminde destekleri çekti. Biz ise hiçbir dönemde kesmedik. Tam tersine bu sosyal destekleri daha da artırdık.”diye konuştu.
Yapısal değişikliklerin en önemlisini sağlıkta gerçekleştirdiklerini söyleyen Bakan Fatma Şahin; “İstihdamda da bu yapısal değişikliği devam ettirmeliyiz. Hak temelli, adalet temelli bir uygulama olduğunu görüyorum engellilerin istihdamını, bu lütuf değil. Önümüzdeki günlerde 8150 engelli kardeşimizi istidama kazandıracağız.” dedi.
Engellilerde üniversiteli oranının hala % 2,5 olduğunu ifade eden Bakan; “Kadınlarda uyguladığımız pozitif ayrımcılığa devam edeceğiz. Kızlarımızda % 19 olan üniversiteli oranını %45 lere yükselttik. Bu yükselişi engellilerde de başarmalıyız.”dedi.
Daha önce toplu sınav olan engellileri kendi guruplarında sınav yapmayı başardıklarını söyleyen Bakan Şahin; “Engelliler için koruyucu ve önleyici tedbirler almalıyız. Sağlık raporu alırken engellilerin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Bu pozitif ayrımcılık ile ulaşılan iyileşmeleri kadınlarda nasıl başardıysak kadınlarda da başarmalıyız. Ulusal birlik, hoşgörü ve empati gösterip bunu başarmalıyız.”diye engellilerin karşılaştıklara dikkat çekti.
“Erişebilirlik hala en önemli sorunumuz.” Diye konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin; Engellilerin ve yaşlıların ulaşımlarının ücretsiz hale getirilmesi yönünde; “Başbakanımızın talimatı üzerine çalışımlarımız devam ediyor.”diye konuştu.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin ise yaptığı konuşmada, “Proje kapsamında ilk etapta 2.000 evin ziyareti ile Cerebral Palsy’li bireyler için bir veri tabanı çalışması yapılacak ve bu ziyaretler neticesinde belirlenecek İstanbul’daki 100 CP’li çocuk, genç ve onların ailelerine ulaşacağız. “Cerebral Palsy’mle Hayattayım” projesi kapsamında, Ataşehir, Üsküdar ve Pendik ilçelerinde, CP tanısı konmuş, 1-20 yaş grubundaki toplam 2.000 çocuk ve gencin ailesi ziyaret edilecek. Oluşturduğumuz veri tabanı Türkiye genelinde uygulanabilecek bir model olacak.

TSÇV, “Cerebral Palsy’mle Hayattayım” projesi ile başta veri tabanı çalışması ve evde rehabilitasyon desteği olmak üzere tüm proje faaliyetlerini, diğer sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına örnek teşkil edecek bir model olarak sunmayı amaçlıyor. Proje tamamlandığında, Türkiye genelinde uygulanmak üzere ileriye dönük örnek bir çalışma ve geniş bir veri tabanı ortaya çıkacak.”dedi.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nı (TSÇV) tanıyalım:

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), Türkiye’de CP konusunda geniş bir yelpazeye sahip ilk ve tek kuruluştur. İstanbul’un Ataşehir ilçesinde 35.569 m2 alan üzerinde; TSÇV önderliğinde hizmet sunan Metin Sabancı Merkezi’nde; Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Erken Müdahale Birimi, Metin Sabancı Okulları ve Yaratıcı Sanatlar Terapisi birimi bulunmaktadır. TSÇV; bir taraftan rehabilitasyon ve eğitim hizmetleri ile CP’li bireylerin topluma katılımını desteklerken, diğer taraftan farklılıkları anlamaya ve anlatmaya çalışmaktadır. TSÇV Kurulduğu günden bugüne 15.000 çocuğa ve ailesine hizmet vermiş ve destek olmuştur. Günümüzde; yeni yapılanma, yeni bakış açıları ve yaklaşımlar eşliğinde binlerce çocuk ve ailesine destek olmaya, çözümler sunmaya devam etmektedir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ