logo

Vergi, KDV ve Harçlarda Artışı Düzenleyen Karar Açıklandı

Vergi, KDV ve Harçlarda Artışı Düzenleyen Karar Açıklandı

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıt harcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı ile 6 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldı, KDV ve harçlarda artış yapıldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

“492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı Tarifelerde Yer Alan Maktu Harç Tutarlarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

KARAR 10 TEMMUZ 2023 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi gereğince verilen karar, 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

CEP TELEFONU HARÇLARI 6 BİN TL’DEN 20 BİN TL’YE ÇIKTI

Yurt dışından getirilen cep telefonlarından alınan harç 6 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldı.

MAKTU HARÇLARDA YÜZDE 50 ORANINDA ARTIŞ

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlarda yüzde 50 oranında artış yapıldı.

CEP TELEFONU KAYIT HARCI 7 AYDA 7,3 KATINA ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ tarafından alınan kararla, yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harcın 20 bin TL’ye çıkarılmasına karar verdi.

Cep telefonu kayıtları yeni harç miktarı bugünden itibaren geçerli olacak.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde kayıt ücreti 6 bin 91 TL idi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7,3 katına çıkmış oldu.

18 OLAN KDV ORANLARI YÜZDE 20’YE, YÜZDE 8 OLAN YÜZDE 10’A ÇIKARILDI

Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı’yla da katma değer vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı.

DETERJAN, SABUN, TUVALET KAĞIDI, BEBEK BEZİNDE KDV YÜZDE 10

Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak.

Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde KDV yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1’lik KDV diliminde değişiklik yapılmadı.

10 TEMMUZ 2023 TARİHİNDE YÜRÜRLÜKTE

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi gereğince verilen karar, 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

KDV DEVLET BÜTÇESİNDE ÖNEMLİ YER TUTUYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 Aralık Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’na göre bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte biri KDV’den oluşuyor. Devlet bütçesinde önemli bir yer tutan, bütçedeki en büyük kalem olan KDV’den sonraki en önemli iki gelir kaynağını ise özel tüketim vergisi ve gelir vergisi oluşturuyor.

PASAPORT, NOTER VE VİZE HARÇLARINA YENİ ZAM: %50

Maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre pasaport, noter ve vize harçları yüzde 50 oranında artırıldı.

Yüzde 50’lik artış çalışma izni, ipotek, dava, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçlarını da kapsıyor.

Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan sürücü belgesi harçlarında değişiklik olmayacak.

KDV OTOMOBİLLERDE ARTIRILDI

KDV artışı, otomotivi de kapsıyor. Otomobillerde KDV, yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Böylece yüzde 80 ÖTV’li otomobillerde ki vergi yüzde 112’den yüzde 116’ya çıktı.

ŞANS OYUNLARINDA VERGİ ARTIRILDI

Şans oyunları vergisi, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 5’ten yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7’den yüzde 14’e ve diğer şans oyunlarında yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarıldı.

BANKACILIKTA BSM VERGİSİ ARTIRILDI

Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. Böylece faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artıyor.

MEMUR MAAŞ ARTIŞIYLA BİRLİKTE BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ ARTTI

Temmuz ayında memur maaş katsayısının yüzde 17,55 oranında artmasıyla birlikte 2023’ün ocak-haziran döneminde 104.084 TL olan bedelli askerlik ücreti temmuz-aralık dönemi için 122.350,80 TL’ye çıkartıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ