logo

Yeni Anıtkabir Maketi Miniatürk’te

Yeni Anıtkabir Maketi Miniatürk’te

anitkabir - yeni-Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından en önemli tarihi eserlerin minyatürlerinin yer aldığı Miniatürk’te sergilenen ilk eserlerden Anıtkabir maketi yenilendi.

Miniatürk’teki ilk maketler arasında yer alan Anıtkabir maketi yıpranıp eskidiği için yenilendi. Yapım aşaması altı ay süren yeni maket park alanı içerisine yerleştirilerek müze ziyaretçilerinin beğenisine sunuldu.

Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından en önemli tarihi eserlerin minyatürlerinin yer aldığı Miniatürk’teki Anıtkabir maketi yenilendi.

Miniatürk’te, on iki yıl önce yapılan Anıtkabir maketi yıpranıp eskidiği için yeni bir maket hazırlandı. Yedi kişilik bir ekip tarafından yaklaşık altı ayda yapımı tamamlanan yeni maket, Miniatürk gezi alanının başlangıç bölümünde bulunuyor. Anıtkabir maketinin solunda Selimiye Camii, karşısında İzmit Saat Kulesi, İshak Paşa Sarayı ve TBMM maketleri yer alıyor.

Müzenin ilk eserlerinden olan Anıtkabir maketi birkaç kez onarılmasına rağmen hasara uğradığı için maket yapım atölyesinde tekrar inşa edilerek yenilendi.

Cumhuriyet Tarihinin En Önemli Yapısı

Ankara’da bulunan Anıtkabir’in inşası 1944 – 1953 yılları arasında 9 yılda tamamlanmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın başkumandanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Türk milletinin şükran duygularının bir ifadesi olan Anıtkabir, 2. Ulusal Mimarlık Akımı’nın önemli yapılarındandır.

Emin Onat ile Orhan Arda tarafından projelendirilen ve 15.000 metrekare alan üzerine kurulan anıt mezar, 260 metre uzunluğundaki Aslanlı Yolu, Mozolesi ve Zafer Meydanı ile Cumhuriyet döneminin en önemli ve anlamlı yapısıdır.

3 Bin Yıllık Tarihin Vitrini

Ayasofya’dan Selimiye’ye, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Safranbolu Evleri’nden Sümela Manastırı’na, Kubbet-üs Sahra’dan Nemrut Dağı Kalıntıları’na kadar pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya getirildiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmış durumda.

Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş, izler bırakmış her medeniyetin, mimari eserleriyle temsil edildiği Miniatürk, Antik Çağ’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar 3 bin yıllık tarihin kültür varlıklarının maketleriyle, Haliç’in kıyısında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Toplam 60 bin metrekare alan üzerine kurulan Miniatürk’te, 15 bin metrekarelik maket alanında 128 mimari eser, 40 bin metrekare yeşil ve açık alan, 3 bin 500 metrekare kapalı alan, 2 bin metrekare havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer alıyor.

Miniatürk’te, bir açık hava müzesi atmosferinde sergilenen maketlerin yanı sıra, ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebilecekleri pek çok alan da yer alıyor.

400 kişilik oturma kapasiteli amfitiyatro,  Miniatürk’ü hatırlatacak hediyelik eşyaların satışa sunulduğu alışveriş merkezi, küçük ziyaretçilerin ilgisini çekecek Truva atı ve kale gibi oyun gruplarından oluşan oyun alanı, gezi alanını çepeçevre dolaşan minyatür ekspres treni, satranç, labirent, go-card ve uzaktan kumandalı teknelerle Miniatürk, küçük büyük bütün ziyaretçilerine zengin alternatifler sunuyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ