logo

15 Aralık 2023

Yeni Yıl Hedeflerini Belirlerken Bunlara Dikkat Edin!

Yeni Yıl Hedeflerini Belirlerken Bunlara Dikkat Edin!

Geçmiş deneyimlerden ders çıkararak, yenilenen umutlarla geleceği planlamak, 2023’ü geride bırakark, 2024’e yenilenerek girmek isteyenler için 7 öneri.

LifeClub Uzman Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, 2023’ü geride bırakırken, 2024’e yenilenerek girmek isteyenler için 7 öneriyi sıraladı.

Yeni yıl yeni umutları, yeni hayalleri, yeni başlangıçları simgeler. Yeni yılın birçok kişi için ortak amacı, geçmiş deneyimlerden ders çıkararak, yenilenen umutlarla geleceği planlamaktır.

Geleceğe yönelik yeni hedeflerin belirlendiği bu dönemde, kaygıları bir kenara bırakmanın önemli olduğunu belirten LifeClub Uzman Klinik Psikoloğu Cansu Karaman,  “İyisiyle kötüsüyle koca bir yıl geride kalırken, yeni yıla tazelenerek girmek önemli. Ancak bazen erteleme, motivasyon eksikliği, kaygı, stres gibi etkenler nedeniyle alınan kararlar gerçeklikten uzak olup uygulanması zor olabiliyor. Bir hedefe başlamak içi adım atarken, davranışın kendisi, sonuçları, davranış için harcanacak çaba ve devam etme motivasyonu büyük önem taşıyor” dedi.

Focus to New year 2024 target ladder to success and countdown merry christmas and happy new year, Planning and challenge strategy in new year 2024 Concept.

Bu özel dönemin, herkesin hayatında yapmak istediği ancak yapamadığı şeyleri düşünmesi için ve buna yönelik güçlü adımlar atması için iyi bir başlangıç olabileceğine dikkat çeken Uzm. Klinik Psk. Cansu Karaman, yeni yıl hedeflerini belirlerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Net ve Gerçekçi Olun

Kendinize uygun ve gerçekleştirebileceğiniz kararlar almanız önemlidir. Gerçekleştirebileceğiniz kararlar almak kendinize güvenmenizi ve motive olmanızı sağlayacaktır. Örneğin; Her gün alkol kullanan birinin ertesi gün alkolü bırakması gerçekçi hedef değildir. İlk hedefiniz alkolü azaltmayı başarmak olmalıdır.

Kendinizi Başarıya Hazırlayın

Örneğin, mevcut hedeflerimizin ne olduğunu kendimize hatırlatmanın yollarını bulmamız gerekiyor. Bunu yapmanın bir yolu rutinler oluşturmak, bunları yazmak ve bunları her gün görebileceğiniz bir yere koymaktır. Bu size devam etme zorunluluğu hissi verecektir.

Kendinizi Yormayın

Mükemmellik ulaşılamaz. Hedeflerinize ulaşırken attığınız küçük yanlış adımların tamamen normal ve sorun olmadığını unutmayın. Örneğin, çikolata yediniz ve diyetinizi bozdunuz diye ya da meşgul olduğunuz için bir hafta boyunca spor salonuna gitmediğiniz için tamamen pes etmeyin. Herkesin inişleri ve çıkışları vardır. Hatalarınızdan kurtulmakta ve yolunuza geri dönmekte kararlı olun.

Acele Etmeyin

Hedeflerinize hemen ulaşmak zorunda değilsiniz. Hepsine hemen ulaşmayı istemek yorucu olabilir. Hedeflerinizden yalnızca birini seçin ve onu uygulamak için adımlar atın. Adım attığınızı gördükten sonra diğer hedefleriniz için harekete geçmeyi deneyin.

Aşamalı Olarak İlerleyin

Büyük hedefler kişi için zorlayıcı olabilir. Büyük hedefleri bölmek rahatlatıcıdır. Hedefleri başardığınızı görmek sizin için motivasyon sağlayacaktır.

İlerlemenizi Takip Edin

Bu şekilde başarılarınızı sıklıkla hisseder ve devam etme motivasyonuna sahip olursunuz. Ayrıca bir hedefe ulaştığınızda her zaman kendinizi kutlamanız ve ödüllendirmeniz çok önemlidir.

Kendinize Karşı Nazik Olun

Kendinize gösterdiğiniz öz şefkat büyük öneme sahiptir. Başkalarından daha iyi performans gösterdiğiniz günler olacaktır ve hiç iyi performans göstermediğiniz günlerin de olmasında sorun yoktur. Unutmayın siz bir insansınız. Ancak hedeflerimizin gerisinde kalmaya devam edersek, seçtiğimiz hedefin kendimize uygun olup olmadığını, çevremizde bir şeyleri değiştirmemiz gerekip gerekmediğini düşünmemiz gerekir.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ