logo

Yenisahra ve Barbaros İmar Planı İle İlgili İtiraz Kabul Edildi.

Yenisahra ve Barbaros İmar Planı İle İlgili İtiraz Kabul Edildi.

Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek RUİP yargı kararını değerlendiren Sadık Kayhan, “Yürütmeyi durdurma kaldırılmış durumda. Vatandaşlar gelirlerse ruhsat alabilirler.” Dedi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Belediyesi tarafından bölge mahkemesinden gelen Yenisahra ve Yakın Çevresi 1.Etap Revizyon Uygulama İmar Planı ile ilgili konuşan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı, Belediye tarafından yapılan itirazın kabul edildiğini kaydederek, “Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçek RUİP yürütme yürütmeyi durdurma kararı kaldırılmış durumda. Bölgedeki müteahhitler ya da vatandaşlar gelirlerse ruhsat alabilirler.” Dedi.

İSTANBUL BÖLGE İDARE MAHKEMESİNDEN İTİRAZA KARAR ÇIKTI

Yenisahra ve Barbaros mahallelerini içeren 15 Şubat 2019 onaylı, 26 Nisan 2019 askı tarihli 1/1000 ölçekli Yenisahra ve Yakın Çevresi 1.Etap Revizyon Uygulama İmar Planı iptali ve yürütmenin durdurulma istemli itirazına İstanbul 13. İdare Mahklemesi 09 Temmuz 2020 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararına Ataşehir Belediyesi tarafından İstanbul Bölge İdare Mahkemesine yapılan itirazı değerlendiren 4.İdare Dava Dairesi tarafından yürütmeyi durdurmaya itiraz kabul ederek yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

İTİRAZIN KABULÜ, YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİNİN REDDİ KARARI

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4.İdare Dava Dairesi tarafından görülen Yenisahra ve Yakın Çevresi 1.Etap Revizyon Uygulama İmar Planı ile ilgili kararda itiraz, telafisi güç yada imkansız zararlar doğurabileceği gerekçesi ile Ataşehir Belediyesi tarafından yapılan itirazın kabulüne, Yürütmenin Durdurulması talebinin reddine karar verildiği açıklandı.

YENİSAHRA VE YAKIN ÇEVRESİ PLANI YARGI KARARINI DEĞERLENDİRDİ

Yenisahra ve Yakın Çevresi 1.Etap Revizyon Uygulama İmar Planı ile ilgili açılan itiraz davasında yürütmenin durdurması kararının kaldırılması ile ilgili görüşünü aldığımız Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Recep Kenan aracılığı ile ilgili www.itvhaber.com ‘a İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararı değerlendirdi.

İLGİLİ BİR AY İÇİNDE ARD ARDA MAHKEME KARARLARI GELDİ

Ataşehir ile ilgili bir ay içinde ard arda mahkeme kararları geldiğinin altını çizen Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, Recep Kenan aracılığı ile ilgili www.itvhaber.com ‘a yaptığı değerlendirmede, “Ataşehir, son bir buçuk ay içerisinde birkaç tane şoku arka arkaya yaşadı. Bunlardan ilki; Yenisahra Barbaros mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli Yenisahra ve Yakın Çevresi 1.Etap Revizyon Uygulama İmar Planı (RUİP) ile ilgili bir vatandaşın itirazı üzerine yargıda iptal edildi. Bir diğeri, İnönü ve Kayışdağı mahallelerinde uzun yıllardır uygulanan imar planları yine bir vatandaşın itirazı üzerine idare mahkemesinin itirazı reddetmesine rağmen; bölge idare mahkemesinin kararıyla planlar iptal edildi. Son olarak bu hafta içerisinde İçerenköy Küçükbakkalköy mahallelerinin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı (NİP) planları bir meclis üyesinin itirazı nedeniyle iptal edildi. Bu tesadüf olabilir. Mahkeme kararlarının aynı ay içerisinde ard arda gelmesi tesadüftü olabilir, farklı da düşünülebilir…” dedi.

TESPİT ETTİĞİMİZ TEKNİK AKSAKLIKLARDA HAKLI ÇIKTIK

Mahkeme kararlarındaki teknik aksaklıklara dikkat çeken Sadık Semih Kayhan, itirazlarla ilgili yargı kararların değerlendirdiği röportajımızda, “İtirazlara yönelik yargı kararlarında hataları olduğunu gözlemledik. Tesbit ettiğimiz bu hatalardan bir tanesi, bugün aldığımız bir güzel haber ve bizim tespiti misin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyoruz.” İfadeleri ile yargı kararlarında tespit ettikleri teknik aksaklıklarda haklı çıktıklarını kaydetti.

BENİM YERİMİ TEKRAR KONUT ALANINA VERİN

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, değerlendirmesinde “Yenisahra Barbaros planlarının Bölge Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiği gerekçelere baktığımızda haklı olmadıklarını gördük.  Vatandaş plana yaptığı itirazda diyor ki; -benim parselim daha önceki planda konut alanında olduğu halde sonra yapılan planda, yerimi yeşil alan aldınız. Benim yerimin imarını çıkarın. Benim yerimi tekrar konut alanına verin- diyor.” Açıklamasına yer verdi.

İTİRAZ YEŞİLDEN ÇIKARILMASI, MAHKEME TALEBİ YEŞİL ALANIN ARTTIRILMASI

Bilirkişinin raporundaki çelişkiye dikkat çeken Kayhan, “-Yenisahra ve Barbaros Planlarında mekansal plan yapım tekniğinin öngördüğü; kişi başı kişi başı 10 metrekare yeşil alan sağlanmadığı görülmüştür- diyor. Ve vatandaşın plana yaptığı itirazı haklı buluyor. Bu gerekçeyle vatandaş kendi yerinin yeşilden çıkarılmasını isterken; mahkeme yeşil alanın arttırılması talebiyle; Yenisahra Barbaros mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli Yenisahra ve Yakın Çevresi 1.Etap Revizyon Uygulama İmar Planı (RUİP)’nı iptal ediyor. Bilirkişi şu anki yeşil alan üzerinden hesap yapıyor.  -Burada 39 hektar olması gerekirken 15 hektar yeşil alan var diyor.-  Bu gerekçeyle planları iptal ediyor.”

Sadık Semih Kayhan, Recep Kenan aracılığı ile ilgili www.itvhaber.com ‘a yaptığı değerlendirmede şu ayrıntılara yer verdi:

KİŞİ BAŞI 10 METREKARE YEŞİL ALAN TALEBİNİ KARŞILIYOR

“Burada da şöyle bir yanlış var. Vatandaşın 2,5 emsal kullanmayacağı yerler var. Bireysel olarak yapılacak yerler var. Buranın tamamının 2.5 emsal olması mümkün değil. Eğer ada bazlı birleşme olur, 2.5  (E) emsal olursa içerisindeki yollar yeşil alan olarak terk edilecektir. Bu planda gözükmüyor. terk edilecek alanları toplayıp hesapladığımız zaman 2,5 Emsal dikkate alınarak değerlendirildiğinde mekansal plan yapım yönetmeliğinin öngördüğü kişi başı 10 metrekare yeşil alan talebini karşılıyor.”

PARSEL ÜZERİNDEN İTİRAZ PLANIN BÜTÜN ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİYOR

“Bunda daha önemli bir şey var. örnek mahkeme kararları dikkate aldığımız zaman; kişinin talebi ile ilgili kısmını değerlendirmesi lazım mahkeme. Sadece bir parsel ile ilgili itirazınız varsa diğer parselleri işin içine katıp değerlendirdiğiniz zaman farklı bir anlam taşır. Burada vatandaş parsel üzerinden itirazını yapıyor. Mahkeme planın bütün üzerinden değerlendirme yapıyor.”

YÜRÜTME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI KALDIRILDI, RUHSAT ALABİLİRLER

“Biz bunları bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesine bildirdik. Onlar bizim itirazımızı değerlendirdiler. Bugün aldığımız sonuçta da yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Şu anda Yeni Sahra ve Barbaros Mahallerini kapsayan Yenisahra Barbaros mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli Yenisahra ve Yakın Çevresi 1.Etap Revizyon Uygulama İmar Planı (RUİP) kapsamında bulunan yürütme yürütmeyi durdurma kararı kaldırılmış durumda. Bölgedeki müteahhitler ya da vatandaşlar gelirlerse ruhsat alabilirler. Herhangi bir mahsur yoktur.”

İNSANLARIN ANAYASAL HAKLARI GÜVENLİ YAPILARDA YAŞAMALARI SAĞLANMALI

 “Bugün çok önemli bir gün 17 Ağustos Marmara Depreminin 21. yıl dönümü. On binlerce insanımız hayatını kaybettiği, binlerce ocağımızın söndü bir olayın yıldönümündeyiz. Yenisahra Barbaros Mahallesi’nde bu plan iptal edilirken mahkeme ve üst mahkemelerin birkaç kez düşünmesi lazım. Biz orada bize gelen raporlarda şunu gördük; karot aldırılan binaların %100 ü deprem riskli çıktı. Bunun başka örnekleri de var. Mustafa Kemal, Aşıkveysel, Yeni Çamlıca, İçerenköy’ün bir kısmı, Yeni Çamlıca ve çevresi deprem riski taşıyor. Buradaki insanlar riski altında yaşıyorlar. Bir an önce bu bölgedeki insanların anayasal hakları olan güvenli yapılarda yaşama haklarının sağlanması lazım. Bu ve benzer mahallelerde yerinde olmak şartıyla kentsel dönüşüm gerçekleşmeli.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ