logo

31 Aralık 2014

Yılbaşının Lezzeti Hindi – Tavuk Dolma Tarifi

Yılbaşının Lezzeti Hindi – Tavuk Dolma Tarifi

Yılbaşını evde kutlayacaklar yılbaşının geleneksel lezzeti iç pilavla doldurulmuş hindi ya da tavuk dolması yaparak yılbaşı sofrası kurabilirler. Yılbaşının Lezzeti Hindi – Tavuk Dolma. 

Recep Kenan/itvhaber.com

Yılbaşının geleneksel lezzeti, olmazsa olmazı hindi dolmadır.

Yılbaşı akşamı misafir ağırlamayı planlayanlar için güzel bir alternatif olacak evde yılbaşı kutlamasına lezzet katacak bir hindi dolması, hindi yerine tavuk ya da but da kullanabilirsiniz.

İşte size birkaç tavuk ve hindi seçenekli dolama ve iç pilav tarifi;

İç Pilavlı Tavuk/Hindi Dolma

Malzemeler:

1 Adet 1.5 Kg. Ağırlığında Tavuk

1 Çay Bardağı Pirinç

3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı

1 Adet Tavuk Ciğeri

1 Yemek Kaşığı Doğranmış Soğan

1 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü

1 Yemek Kaşığı Çam Fıstığı

1 Çay Bardağı Kaynar Su

1 Çay Kaşığı Tuz

1/2 Çay Kaşığı Karabiber

1/2 Çay Kaşığı Yenibahar

1/2 Çay Kaşığı Toz Tarçın

1 Adet Kürdan ve Bağlama İpi

Sos Malzemesi:

1 Yemek Kaşığı Yoğurt

3 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı

1 Yemek Kaşığı Domates Salçası

1 Çay Kaşığı Karabiber

1 Çay Kaşığı Tuz

Fırın Torbası 25×38 cm.

Ön Hazırlık:

Tavuk temizlenecek, yıkanacak ve süzülecek. Kuyruk üzerindeki yağ keseciği ve kanat uçları kesilecek. Kaynar su hazır edilecek.

Tavuk Sosunun Hazırlanması:

Kase içerisine ayçiçek yağı, salça, yoğurt, karabiber, tuz konulacak ve karıştırılacak. Ardından sos, tavuğun iç ve dış yüzeyine sürülecek.

İç Pilavın Yapılması:

Tencereye zeytinyağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine sıra ile çam fıstığı, soğan, tavuk ciğeri ve pirinç ilave edilecek, düşük ısıda kavrulacak. Ardından kuş üzümü, 1çay bardağı kaynar su, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuz ilave edilecek, pilavın tuzu karar hale getirilecek. Tencere yüksek ısıda 1 dakika süre ile kaynatılacak ve tencere kapağı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. 10 dakika kaynatılacak.

Hindi Dolmasının Yapılışı:

Hindinin her tarafını tuzlayarak yaklaşık 2 saat bu şekilde bekletin. Zamanınız yoksa daha az bekletebilirsiniz ama 2 saat bekletmenizde fayda var. Hindiyi büyük bir tencereye alın, eğer hindiniz düdüklü tencerenize sığarsa düdüklü tencerede işiniz daha kolay olur.  Üzerine sıcak su ekleyip, suya 4 parçaya ayırdığınız kuru soğanı, sarımsak, kekik, karabiber ve tuz ekleyin. Düdüklü tencerede 30 dakika, normal tencerede 1 saat boyunca haşlayın.

Hindi haşlandığında ve iç pilavı dinlendirdikten sonra, iç pilavı hindinin içerisine doldurun. Kalın bir iple hindinin ayaklarıyla kuyruğunu birleştirerek bağlayın ya da dikin. Bir kaseye zeytinyağını, limon suyunu, kekiği ve pul biber ekleyerek sosunu hazırlayın. Hazırladığınız sosu fırça yardımıyla hindinin her tarafına iyice sürün. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hindinizi tepsiye koyun. Tepsiye 1 su bardağı sıcak su koyun ve önceden ısıttığınız 180 derece fırında hindinin kilosuna göre (kilo başına yaklaşık 30 dakika) pişirin. Yani 4 kiloluk bir hindiyi yaklaşık 2 saat pişirin.

Fırındaki su buharlaştıkça sıcak su ekleyin. Hazır fırından çıkartmışken hazırladığınız sostan da tekrar sürün. Hindinizin kilosuna göre hindi hazır olmadan yaklaşık 1 saat önce iri doğradığınız sebzeleri ve bezelyeleri hindinizin yanına serpiştirin, biraz tuz ve hazırladığınız sostan üzerine dökün. Son 1 saat birlikte pişirin. Tepsinin dibindeki suyun bitmemesine dikkat edin. Hindinizin üzeri yeterince kızardığında fırını kapatın ve hindi dolmasını yaklaşık 30 dakika kendi ısısında dinlendirin. Hindiyi keskin ve kalın bir bıçakla parçalayıp servis tabaklarına alın. Yanına iç pilavdan ekleyip servis yapın. Hindi dolması hazır. Afiyet olsun.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ