logo

ZEYNEP ORAL ULUSLARARASI PEN BAŞKANLIĞINA ADAY GÖSTERİLDİ

ZEYNEP ORAL ULUSLARARASI PEN BAŞKANLIĞINA ADAY GÖSTERİLDİ

PEN Türkiye Merkezi’nin Genel Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zeynep Oral, Almanya, İngiltere ve İtalya PEN’lerice Uluslararası PEN Başkanlığına aday gösterildi.

Diğer adayları ülkelerinin desteğini söylerken, kendisin Kültür Bakanlığı’ndan bir kişi bile aramadığını, farkında bile olmadıklarını kaydetti.

ORAL, BU YILIN BAŞINDA PEN TÜRKİYE’NİN BAŞKANI SEÇİLMİŞTİ

bianet’e konuşan Cumhuriyet gazetesi yazarı Zeynep Oral, “Hiç aklımda böyle bir şey yoktu ama aday gösterilince kabul ettim” diyor.

“Adayları gösterenler hükümetler ya da devlet değil, ülkelerin PEN merkezleri. Bizim aklımızdan başkanlık geçmiyordu. Kendimizi aday göstermedik. Onlar istediler biz de kabul ettik. PEN Türkiye genel merkezi de arkamda durdu.

“Başkanlığa aday gösterilmek bile çok prestijli ve önemli bir durum. Diğer adayların ülkeleri onları çok destekliyor. Bana da soruyorlar seni ‘Kültür Bakanlığından aradılar mı” diye. Güldürmeyin beni diyorum. Fakında bile olduklarını sanmıyorum. Onlar ancak kendilerine biat edenleri onaylar.”

PEN NEDİR?

1921’de Londra’dan yola çıkan PEN dünya yazar ve çevirmenleri için tanışma, tartışma ve dayanışma ortamıdır. Edebiyat ve ifade özgürlüğünün gelişmesi için çalışır. 102 ülkede 145 özerk merkezden oluşan bir kulüpler federasyonudur. 20 bin üyesi vardır.

P.E.N. adı üç kelimenin baş harflerinden oluşturulmuştur: Poets (Şairler) Essayists (Denemeciler) Novelists (Romancılar)

ÜÇ ADAY VAR

Altı yıldır PEN’in başkanlık görevini sürdüren Kanadalı Yazar John Ralston Saul önümüzdeki ekim ayında bu görevden ayrılacak.

Quebec’de gerçekleştirilecek 81. Genel Kongresinde kurum, yeni başkanını seçecek.

Uluslararası PEN Araştırma Merkezi, başkanlık seçimleri için üç aday belirlendiğini ilan etti.

Jennifer Clement (PEN Meksika); Vida Ognjenovic (PEN Sırbistan) ve Zeynep Oral (PEN Türkiye). PEN başkan adaylığı için en az üç ülkenin PEN Merkezi tarafından aday gösterilmesi gerekiyor.

Jennifer Clement’i aday gösterenzeynep-oraller: Meksika, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İsveç PEN’leri.

Vida Ognjenovicî aday gösterenler: Makedonya, Portekiz ve Sırbistan PEN’leri.

Zeynep Oral’ı aday gösterenler: Almanya, İngiltere ve İtalya PEN’leri.

Resmi dilleri İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olan PEN’in yüzden çok ülkede merkezi ve dünyada yirmi bini aşkın üyesi var. Yeni başkan, üç yıllık bir süre için, 16 Ekim’de bütün merkezlerin oylamasıyla belirlenecek.

ZEYNEP ORAL KİMDİR?

İstanbul’da doğdu. İzmir Amerikan Kız Lisesi ve Paris Yüksek Gazetecilik Okulu’nu bitirdi. Sorbonne Üniversitesi Tiyatro Araştırmaları Enstitüsü’ne devam etti. 1968 yılından 2001 yılına kadar Milliyet Gazetesi’nde çalıştı. 1972’de arkadaşlarıyla birlikte Milliyet Sanat Dergisi’ni kurdu. Gazeteci olarak, insan hakları, kadın sorunları ve gezi yazılarıyla, araştırma dizi yazı ve seri röportaj dallarında sayısız ödül kazandı.

Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Nazım Hikmet Vakfı, Türkiye – Yunanistan Dostluk ve Barış Derneği, KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği), Ana – Kültür Vakfı, “WINPEACE” (Türkiye ve Yunanistan Kadınları Barış Girişimi) gibi kuruluşların kurucularından. Bunların yönetiminde görev aldı. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi. PEN Türkiye Başkanı. Yayınlanmış 15 kitabı var.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ