logo

ÇANKIRI’DA RADON GAZI ÖLÇÜMÜ YAPILACAK

ÇANKIRI’DA RADON GAZI ÖLÇÜMÜ YAPILACAK

radon_gazi_olcumu_cankiriÇankırı Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Çankırı’daki 530 hanede 2 ay boyunca sağlığa zararlı olan radon gazı ölçümü yapılacak duyuruldu.

Çankırı’da 530 hanede 2 ay boyunca radon gazı ölçümü yapılacak.

Çankırı Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, insan sağlığına zararlı olan ve topraktan yayılan radon gazı nedeniyle evlerde ölçüm yapılacağı kaydedildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü personelince Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenmiş 530 haneye radon ölçüm cihazları yerleştirileceği bildirilen açıklamada, 2 ay sonunda da ölçüm cihazlarının toplanacağı ifade edildi.

Radon gazı hakkında bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Radon, kimyasal bir gaz olup uranyumun parçalanma ürünüdür. Renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, toprakta bulunan doğal radyasyon türlerinden biridir. İyi havalandırılmayan ev ve iş yerlerinin altında bulunan topraktaki miktarına bağlı olarak kapalı mekanlarda havada radon miktarı yüksek olabilir. Bu miktar evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkta havalandırıldığına, kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir. Radon, yıllardır bilinen önemli bir kanserojendir. Akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli çevresel etken olup, akciğer kanserlerinin yüzde 3 ile 15’inden sorumludur. Radon gazı zemindeki çatlaklardan, tesisat girişlerinden, yapı bağlantılarından, duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlerimize sızabilir. Solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve biyolojik hasara neden olur.”

Çalışmanın bilimsel amaçlı olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu çalışmaya katılım için vatandaşlardan hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri çalışmaların başarılı olması açısından çok önemlidir” ifadesi kullanıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ