logo

İstiklal Marşı’nın 101. Yaş Gününde Mehmet Akif’i Andık

İstiklal Marşı’nın 101. Yaş Gününde Mehmet Akif’i Andık

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Mehmet Âkif Ersoy ulusumuza armağan ettiği İstiklal Marşı’nın kabul edilmesinin 101’inci yılında, Maltepe’de anıldı.

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden  Mehmet Âkif Ersoy ulusumuza armağan ettiği İstiklal Marşı’nın kabul edilmesinin 101’inci yılında, Maltepe’de düzenlenen  panelle anıldı. Etkinlikte şairin edebi kişiliğinin yanı sıra siyasi ve sosyal meselelerdeki ilerici tutumu da ele alındı.

Cumhuriyet Parkı’ndaki Sahne Cumhuriyet’te düzenlenen  panele, CHP İstanbul Milletvekilleri Akif Hamzaçebi ve Mahmut Tanal, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, CHP ilçe yöneticileri, meclis üyeleri ve konuklar katıldı.

İstiklâl Marşı ve saygı duruşunun ardından panelin açılış konuşmasını CHP’li Akif Hamzaçebi yaptı. CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener’in moderatörlüğündeki panelde Devlet ve Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek ve gazeteci yazar Ümit Aktaş görüşlerini paylaştı. Şener açılış konuşmasında İstiklâl Marşı’nın 20 yüzyılın en büyük ve en onurlu mücadelesi sonucu kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük şiiri ve marşı olduğuna değinerek sözü ilk olarak Ümit Aktaş’a verdi.

“ÂKİF BİR OZANDI”

Aktaş, belediyeye etkinlikten ötürü teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Âkif bir kültür insanıydı. Kitabı ve insanı severdi. O bir ozandı. Marş ise bu toplumun hem bağımsızlık, hem özgürlük andı ama onlardan daha öte kurucu dilidir. Bir vatan önce dilde kurulur. Dili olmayanın vatanı olmaz. Başka bir kurucu ozanımız ise Yunus Emre. O da Osmanlı’nın dilini kurmuştur. Gözümüzde o mistik bir derviştir ama aynı zamanda devrimci bir ozandır. Âkif de böyle birisidir, devrimcidir. Âkif’in dili doğu kadar batıya da dayanır. Namık Kemal, Muallim Naci kadar Victor Hugo da bilir, Muhammed İkbal de ve bu haliyle merkezde durmak ister. Âkif Çanakkale Destanı ise Nazım Kuvayı Milliyet Destanı’dır. Âkif burada yatarken Nazım memleketinden uzaktadır. Biliyorsunuz şairler kolay küser. Âkif de bir ara küsüp Mısır’a gitmişti ama döndü. Nazım ise Moskova’da. Nazım da topraklarına getirilmeli ve bu büyük barışma sağlanmalı.”

“DİNDE DE DEVRİMCİYDİ”

Aktaş’tan sonra söz alan Devlet ve Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek ise Âkif’in şair kişiliğinin yanı sıra siyasi ve sosyal meselelerdeki bakış açısını da içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Âkif’in milli mücadeleye katkısının yadsınamayacak düzeyde olduğunu ifade eden  Zeybek, “Mehmet Âkif hem İslamcı, hem de milliyetçidir ama Âkif’in İslamcılığı başka bir İslamcılık’tır. O döneminin İslam anlayışını beğenmez. Özetle sadece dilde değil dinde de devrimcidir. O çağını yakalamak isteyen bir şairdi” dedi.

Yer yer Mehmet Âkif’ten dizeler de okuyan Zeybek, onun anlayışını içeren ve Yarım Ay Mecmuası’nda yer aldığını söylediği söyleşiyi de katılımcılara okudu. Daha sonra soru-cevap bölümüyle etkinlik sona erdi.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ