logo

Memur ve Emekli Maaş Artışlarını İçeren Torba Yasa Meclis’te

Memur ve Emekli Maaş Artışlarını İçeren Torba Yasa Meclis’te

Memur ve emeklilerin maaş artışlarını içeren, AK Parti grubu tarafından hazırlanan Torba Yasa teklifini, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Recep Kenan/itvhaber.com

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, memur ve emeklilerin maaş artışlarını da içeren torba yasa niteliğindeki kanun teklifinin TBMM’ye sunulduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde memur ve emeklilerin maaş artışlarını da içeren kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı.

AK Parti, memur ve emeklilerin maaş artışlarını da içeren Torba Kanun teklifini Meclis’e sundu. Teklife göre en düşük memur maaşı 22 bin TL 17’ye yükseltilecek. TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa teklifinde bir dizi vergi düzenlemesi de yer aldı.

TORBA YASA MECLİS’E SUNULDU!

Geçici işçiye kadro, emekli maaşı ve bayram ikramiyesi artışı düzenlemelerin de yer aldığı 2.torba yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Yeni torba yasa düzenlemesinin, yasalaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulması bekleniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN 17 TL

AK Parti tarafından Meclis’e sunulan Torba Yasa teklifine göre en düşük memur maaşı 22 bin 17 TL’ye yükseltiliyor. Memurlara yüze 17,55 zam oranının yanı sıra seyyanen 8 bin 77 lira artış yapılacağı teklifte yer alıyor.

ORTALAMA MEMUR MAAŞI 25 BİN 15 LİRA

22 bin liraya çıkarılmasını içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sunduklarını, tüm kamu görevlilerinin yılık ücretlerinde enflasyon farkı dahil artışa ilave olarak seyyanen net 8077 liralık artışı öngörüldüğünü ifade eden AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “En düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya çıkarılacaktır. Temmuz artış oranı bu şekliyle birlikte yüzde 86’yı bulmaktadır. Kümülatif artış ise yüzde 142 artışı sağlamış olacağız. Ortalama memur maaşı 25 bin 15 liraya çıkarılacaktır. Temmuz artış oranı ortalama yüzde 74’e karşılık gelmektedir. Kümülatif oranı yüzde 129 artışı sağlamış olacağız.” Teklifle ilgili açıklamasına yer verdi.

7 BİN 500 TL ÜZERİNDE MAAŞ ALAN EMEKLİLERE ARTIŞ

7 bin 500 lira nın üzerinde aylık alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında kademeli artış yapılacak. 7 bin 500 lira ile 10 bin lira arasında maaş alanlar 1. kademe, 10 bin ve 15 bin lira arasındaki maaş alanlar 2. kademe, 15 bin liranın üzerinde emekli maaşı alanlar ise 3. kademe olarak değerlendirilecek ve buna göre aylıklarda seyyanen artış yapılacak.

KURUMLAR VERGİSİ VE MTV’DE YENİ DÜZENLEME

17 maddelik düzenlemeleri içeren torba yasa teklifinde; kurumlar vergisi ve MTV’de yeni düzenlemeler yer aldığını belirten Abdullah Güler, “Vergi kanunlarımızda yer alan bazı istisnaların kaldırılması yönünde değişiklikler öneriyoruz. Ayrıca vergi kanunlarında yer alan bazı maktu vergi tutarlarının GSYH içindeki paylarının azaldığını dikkate alarak, maktu tutarların güncellenmesine imkan verecek şekilde yetki düzenlemelerini öngörüyoruz” dedi.

EK MOTORLU TAŞIT VERGİSİ UYGULANACAK

Teklife göre, tescil ve kayıtlı bulunan araçlar ile yıl sonuna kadar tescil edilecek yeni araçlar için bir sefere mahsus ek motorlu taşıt vergisi uygulanacak.

Ek vergi 2023 yılında tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar olacak. Böylece araç sahiplerinin ödeyeceği MTV 2023’te iki katına çıkmış olacak.

İHRACATIN TEŞVİK AMAÇLI KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ

İhracatın teşvik edilmesi amacıyla ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına 1 puan indirimli olarak uygulanan kurumlar vergisi oranının 5 puanlı indirimli uygulanması sağlanacak.

KURUMLAR VERGİSİ VE GAYRIMENKUL KDV DÜZENLEMESİ

Yasa teklifinde daha önce 2023 için yüzde 20 olarak öngörülen Kurumlar Vergisi yüzde 25 olarak uygulanacak.

Yüzde 25 olarak uygulanacak kurumlar vergisi, finansal kiralama, faktoring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinde yüzde 30 olacak.

Teklifte kurumların aktifindeki gayrimenkullere uygulanan Kurumlar Vergisi indirimi yüzde 50’den yüzde 25’e düşürülürken bu gayrimenkullere uygulanan Katma Değer Vergisi istisnasının kaldırılması öngörüldü.

KDV İSTİSNALARINA DÜZENLEME

Gayrimenkullerin satışından elde edilen gelirden KDV istisnası kaldırılıyor, satışlardan kurumlar vergisi istisnası ise yüzde 25’e çekiliyor.

DEPREM BÖLGESİ EK MOTORLU TAŞIT VERGİSİNDEN İSTİSNA

Deprem bölgesinde mücbir sebep ilan edilen yerlerde kayıt ve tescili olan taşıtlar ek motorlu taşıt vergisinden istisna edilecek.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ