logo

MERKEZ BANKASI ARSASININ PLANI DEĞİŞTİ

MERKEZ BANKASI ARSASININ PLANI DEĞİŞTİ

mb_İBB, Merkez Bankası’nın 250 milyon dolar değer biçilen İstanbul Levent’teki arazisinin planının değiştirerek  ‘Merkezi İş Alanı (MİA)’dan ‘Cami Alanı’nına çevirdi.

Hürriyet gazetesine yer alan habere göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Merkez Bankası’nın Levent’teki arazisinin planını değiştirerek ‘merkezi iş alanı’ (MİA) olmaktan çıkarıp ‘cami alanı’ haline getirdi.

Merkez Bankası’nın arsasının planı değiştirildi

Merkez Bankası’nın 250 milyon dolar değer biçilen İstanbul Levent’teki arazisinin planını İstanbul Büyükşehir Belediyesi değiştirdi. Arazi ‘merkezi iş alanı’ olmaktan çıkarıldı ve ‘cami alanı’ haline getirildi. Merkez Bankası değişikliğe itiraz etti.

MERKEZ Bankası’nın iş kulelerinin yoğun olduğu İstanbul Levent’te, yaklaşık 18 dönümlük arazisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) plan değişikliğiyle ‘merkezi iş alanı’ndan çıkarılıp, ‘cami alanı’ yapıldı.

Beşiktaş Müftülüğü’nün talebi üzerine yapılan plan değişikliğine Merkez Bankası itiraz etti. Merkez Bankası’nın emlak piyasasında 250 milyon dolar değer biçilen arazisi Levent Büyükdere Caddesi üzerinde, Kanyon AVM’nin hemen karşısında ve İş Kuleleri’ne yaklaşık 350 metre mesafede. İBB’nin Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı ile satmayı planladığı İETT arazisinin hemen karşısında bulunan arazinin mevcut imar planı İş Kuleleri’yle aynı özellikteydi.

Beşiktaş Müftülüğü, geçen yıl nisanda İBB’ye başvurarak, Levent’teki Merkez Bankası’na ait 981 ada, 72 parselin imar planlarının değiştirilmesini talep etti. Müftülük, ‘merkezi iş alanı’ olarak planlanmış arazinin, kısmen ‘dini tesis alanı’na, kısmen de ‘kültürel tesisler alanı’na alınmasını istedi. İmar planı değişikliği teklifi 19 Kasım 2015’te İBB Meclis gündemine geldi.

Meclis’te yeniden değerlendirilmesi Planlama Müdürlüğü’ne iade edilen dosya, “Arazinin tamamının dini tesisler alanına alınması” talebiyle bu ay yeniden Meclis gündemine taşındı. Yapılacak olan dini tesis için yapı yüksekliği serbest bırakılıp, çevre yapılanma şartlarının dikkate alınacağı belirtildi.

MERKEZ’DEN İTİRAZ

Müftülüğün isteği üzerine hazırlan imar planı değişikliğine karşı çıkan Merkez Bankası, 29 Haziran 2015 ve 30 Eylül 2015’te İBB’ye gönderdiği yazıda şöyle dedi: “Bankamızın İstanbul’daki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla söz konusu arsanın da dahil olduğu kapsamlı bir çalışma, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile başlatılan yazışmalar ve görüşmeler yoluyla devam etmesi nedeniyle, ilgi yazınızda bahsedilen imar planı değişiklik talebiniz uygun görülmemektedir”.

‘Kamu yararı için yapıldı’

BEŞİKTAŞ Müftülüğü ve İBB Başkanlığı’nın oluru doğrultusunda hazırlanan rapora Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ve Ulaşım Planlama Müdürlüğü şartlı görüş belirti. CHP’li meclis üyeleri ise ret oyu verdi. Söz konusu plan tadilatı teklifi, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun, “Bölgedeki ihtiyaçların dikkate alınarak kamu yararı kapsamında hazırlandığı” görüşü doğrultusunda, plan değişikliği Ak Partili Meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni imar düzenlemesinden sonra, tapu kayıtlarında Merkez Bankası AŞ’ye ait olduğu belirtilen alana cami yapılabilmesi için söz konusu arazinin mülkiyetinin, Merkez Bankası’ndan Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Milli Emlak’a devredilmesi gerekiyor.

KAYNAK: Hürriyet

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ