logo

Ramazan Bayramı’na Özel Vegan ve Glütensiz Baklava Tarifi!

Ramazan Bayramı’na Özel Vegan ve Glütensiz Baklava Tarifi!

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi olan ve bayramların olmazsa olmaz tatlıları arasındaki baklava, artık vegan ve glütensiz versiyonuyla sofraları süsleyecek.

Günümüzde vegan beslenme dünya genelinde önemli bir yayılım gösteriyor ancak buna rağmen bu tarz ürünlerin yeterince bulunmaması bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin zengin mutfağı ise bu alanda büyük bir potansiyel barındırıyor. İşte bu noktada, İstanbul Rumeli Üniversitesi’nden gelen bir lezzet haberi var:
Ramazan Bayramı’na özel olarak vegan ve glütensiz bir baklava tarifi!

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi olan ve bayramların olmazsa olmaz tatlıları arasında yer alan baklava, artık vegan ve glütensiz versiyonuyla sofraları süsleyecek. İstanbul Rumeli Üniversitesi Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Sevcan Battalgeleneksel tarifin lezzetini koruyarak vegan ve glütensiz malzemelerle bir araya getirdikleri bu özel tarifi paylaştı.

Öğr. Gör. Sevcan Battal, bu özel tarifin sağlıklı ve lezzetli bir alternatif sunmak amacıyla geliştirildiğini belirtiyor. Battal, “Geleneksel tatlılarımızı vegan ve glütensiz olarak yeniden yorumlayarak herkesin bu lezzetleri deneyimlemesini sağlamak istiyoruz. Bu tarifimizle bayram sofralarınızı renklendirecek ve herkesin tadabileceği bir lezzet sunacağız” diyor.

Vegan ve glütensiz baklava tarifi, geleneksel tarife sadık kalarak ceviz, fındık veya badem gibi doğal iç malzemelerle hazırlanıyor. Hamurunda ise glütensiz unlar ve bitkisel bazlı yağlar kullanılıyor. Şerbeti için ise geleneksel şeker yerine alternatif tatlandırıcılar tercih ediliyor. Özel bayram lezzeti için vegan ve glütensiz baklava tarifini denemek isteyenler için işte tarifi:

MALZEMELER:

Baklava Yufkası

63 gr esmer pirinç unu

45 gr mısır unu

60 gr tapyoka unu

5 grksantangum(ksantan sakızı)

480ml  su

İÇ DOLGUSU

190 gr ince çekilmiş ceviz

3 gr toz tarçın

40 bardak vegan tereyağı (eritilmiş)

ŞURUP

480 ml su

350 gr şeker

50 gr mapple şurup

1 adet çubuk tarçın

YAPILIŞI:

1) Öğütülmüş ceviz ve tarçını birleştirin. Bir kenara alınır.

2) Yufka hamuru için gerekli malzemeleri bir karıştırma kabında birleştirilir. İyice karıştırın ve biraz koyulaşana kadar bir dakika kadar çırpın.

3) Vegan tereyağını eritilir ve 8X8 inçlik bir pişirme kabının tabanına biraz fırça ile sürülür.

4) Fırını 175 derecede ayarlanır.

5) Yapışmaz bir tavayı düşük ateşte önceden ısıtın. Tavayı ocaktan alın ve yufka hamurunu tavada büyük bir kare şeklinde fırçalayın. Tekrar ateşe verin ve ısıyı orta seviyeye getirilir. Kenarları kıvrılmaya başlayınca tavadan çıkarılır ve fırın tepsisinin altına yerleştirilir. Tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakılır ve eritilmiş tereyağını yufkanın üzerine sürülür.

Tavayı çıkarmak ve kalıntıları çıkarmak için bir kağıt havluyla silin ve bir sonraki katman için daha fazla hamur fırçalayın. Yufkayı katmanlamaya devam edin ve 4 kat daha eritilmiş tereyağıyla fırçalayın.

6) 5. kat yufkadan sonra tereyağlı yufkanın üzerine çekilmiş ceviz serpilir Tüm cevizler kullanılıncaya kadar (yaklaşık 10 kat daha) her katın üzerine ceviz serpmeye devam edilir.

7) Tüm hamur kullanılıncaya kadar, üzerine sadece eritilmiş tereyağı sürülmüş yufka katmanlarını katmanlamaya devam edilir. Son katın üzerine tereyağı sürülür.

8) Keskin bir bıçakla tüm katmanları 1 inç aralıklarla çapraz olarak dilimlenir. 1 inç aralıklarla dikey olarak dilimlenir. 50 dakika pişirin.

9) Baklava pişerken şerbetini yapın. Tüm malzemeleri bir tencereye koyun ve 10 dakika pişirin.

10) Baklava fırından çıkarıldıktan sonra üzerine şerbet kaşığı ile dökülür. Soğumaya bırakılır.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ