logo

Türkiye Varyantı Olsa Bile Tespit Edilemez!

Türkiye Varyantı Olsa Bile Tespit Edilemez!

Türkiye’de etkili ve yeterli varyant çalışmaları yapılmadığı vurgulayan Gamze Akkuş İlgezdi,  “Türkiye Varyantı olup olmadığını bilme şansımız yok.”  Dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de etkili ve yeterli varyant çalışmaları yapılmadığı için büyük tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu vurgulayarak, “Ülkemizde maalesef İngiltere’nin yüzde 1’inden az dizi analizi yapılıyor. Bu sayılarla Türkiye Varyantı olup olmadığını bilme şansımız yok. Dünyanın yaptığı gibi bir an önce genetik laboratuvarlarımızı birleştirmemiz gerekiyor” dedi.

CHP Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, yaptığı yazılı basın açıklaması ile Wuhan virüsünü takiben ortaya çıkan yeni varyantların klinik açıdan da daha bulaşıcı, daha ölümcül ve aşıya daha dirençli soylar olarak izlendiğini hatırlatarak, “Ülkemizde büyük bir risk var. Sağlık Bakanlığı ilk günden beri varyant tespiti için yeterince dizi analizi yapmıyor.  İngiltere’de 440 bin dizi analizi yapılırken, Türkiye’de bu sayı sadece ve sadece 3 bin 650. Birçok ülkenin çok sayıda dizi analizi yapmak için kurulmuş genetik laboratuvar konsorsiyumları var. Hindistan’da bile on genetik  laboratuvarı bir araya geldiler ve bu sayede Hindistan Varyantı saptandı. Türkiye’de böyle bir savunma mekanizması yok” dedi.

GENETİK LABORATUVAR KONSORSİYUMLARI KURULMALI

CHP’li Akkuş İlgezdi, Türkiye’de 30’a yakın laboratuvarda yetişmiş insan gücü ve kurulu hazır cihaz altyapısı olduğunu vurgulayarak, “Ülkemiz maddi bir yatırıma gerek duymadan bu dizi analizlerini yapabilir. Bunun için yapılması gereken tek şey genetik laboratuvar konsorsiyumları kurmak.  Laboratuvarlara örnekleri ulaştırmak. Sağlık Bakanlığı bir yazı ile bunu kurabilir ve yeterince dizi analizi ile ülkemizdeki varyantlar hızlıca tespit edilerek önlemler alınır” dedi.

Akkuş İlgezdi bu konsorsiyumun kurulmasının elzem olduğunu vurgulayarak, “Bu sayede, hastalığın bulaşıcılığının kontrol altına alınmasına destek olabilecek,  endişe verici varyantların hastalığın şiddeti ve ölümcüllüğü ile etkilerinin izlenmesi mümkün olabilecek ve de ülkemizde kullanılan aşıların endişe verici varyantlar karşısındaki etkinlikleri incelenebilecek” diye konuştu.

 “Kocaeli Üniversitesi Türkiye’de 450 yeni mutasyon izlendiğini duyurdu. Bu mutasyonlardan biri Türkiye varyantı olabilir. Ancak incelenebilen hasta sayısı az olduğu için yeterince dizi analizi yapamadılar” diyen Gamze Akkuş İlgezdi, konsorsiyum kurulması halinde bu çalışmaların çok önemli noktalara ulaşacağını kaydetti.

SINIRLI SAYIDAKİ DİZİ ANALİZİ BİLE DURDURULMUŞ

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı’nın, İngiltere mutasyonu tüm ülkeyi sardığı gerekçesi ile mutasyon tiplendirmeyi de uzun süre bıraktığını ortaya koyarak, “Sahadan gelen bilgiler bu durum yüzünden bütün varyantların yayılımına sebep olduğunu gösterdi. Tabipler Birliğinin baştan beri genom analizi yapılmasına dair çağrıları da maalesef Sağlık Bakanlığı tarafından karşılık bulamadı” açıklamasında bulundu.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ