logo

Yurt Geneli Kuvvetli Sağanak Yağışa Bağlı Sel ve Su Baskınları Yaşandı

Yurt Geneli Kuvvetli Sağanak Yağışa Bağlı Sel ve Su Baskınları Yaşandı

Haftasonu batıdan başlayarak yurt geneli ve İstanbul’daki kuvvetli sağanak yağış nedeniyle sel ve su baskını yaşanan Batman’da 4, Diyarbakır’da 1 kayıp var.

Recep Kenan / itvhaber.com

Pazar sabahı kar yağışı sürpriziyle uyanan İstanbul‘da en fazla yağış Beykoz, Ümraniye, Sarıyer ve Şişli’de ölçüldü.

İSTANBUL’DA İLK KAR, YÜKSEKLERDE BEYAZ ÖRTÜ

Haftasonu başlayan Cumartesi gün boyu etkili olan yağış, Pazar sabahı erken saatlerine yurt genelinde bir çok bölge ile birlikte İstanbul’un yüksek kesimlerinde kara dönüştü.

Kuzey ve iç bölgelerin yüksekleri karla kaplanırken, İstanbul’un birçok yüksek bölgesinde beyaz örtüyle güne başlandı.

DOĞU ANADOLU VE KARADENİZ’DE KAR ETKİLİ

Karadeniz’in doğusu ve Doğu Anadolu bölgemizde yer yer çok güçlü kar yağışının etkili olması bekleniyor.

YAĞIŞLAR BATMAN VE DİYARBAKIR’DA CAN ALDI

Şiddetli yağış ve fırtınadan etkilenen Doğu ve Güneydoğu’da yağışlara bağlın gelişen sel ve su baskınları yaşandı. Bölgede Batman ve Diyarbakır’da yaşanan seller can aldı. Batman’da 4, Diyarbakır’da 1 kişi sele nedeniyle hayatını kaybetti.

BATMAN’DA 4 KAYIP

Batman’da etkili olan yağış nedeniyle su taşkınlarının yaşandığı Seyitler Mahallesi’nde Lalihan Güner (54) hayatını kaybetti, torunları Asenat (1), İsrafil (5) ve Birgül Güner ise kayboldu.

ZONGULDAK, BARTIN, BATMAN VE DİYARBAKIR’A DİKKAT

Meteoroloji tahminlerine göre özelikle, Zonguldak, Bartın, Batman ve Diyarbakır’ın kuvvetli yağış alması, bağlı olarak sel ve su baskınları yaşanması beklendiğinden vatandaşların dikkatli olması isteniyor.

31 İL VE ÇEVRESİNE TURUNCU VE SARI KOD UYARI

Meteoroloji ve AFAD, yağışların doğuya kaydığı gözlenen tahminlerinde, Pazartesi günü için kuvvetli yağışlardan etkilenmedi beklenen 31 il ve çevresine Turuncu ve Sarı Kod yağış uyarısı yaptı.

Türkiye genelinde aşırı yağışlar ve fırtına sonucu şu ana kadar toplamda bin 336 ihbar alındığı kaydedilen AFAD açıklamasında, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı son değerlendirmelere göre 20 Kasım 2023 tarihlerinde 17 ilimiz için turuncu uyarı, 16 ilimiz için sarı uyarı verilmiştir.” İfadeleri yer aldı.

AĞAÇLAR DEVRİLDİ, ÇATI UÇTU, ALTGEÇİTLER SUYLA DOLDU

Bakırköy, Beşiktaş ve Üsküdar’da su baskınları yaşandı. Ağaçlar devrildi, çatı uçtu, altgeçitler suyla doldu. İstanbul’da vapur ve deniz otobüsü seferleri iptal edildi. Uçuşlar ertelendi.

İstanbul’un yanısıra Bursa, İzmir, Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ’da şiddetli rüzgar hayatı olumsuz etkiledi. İstanbul ve Bursa’da çatılar uçtu, su baskınları meydana geldi. Çanakkale’de kuvvetli rüzgar nedeniyle limandaki iki tekne battı.

Balıkesir’de etkili olan lodos nedeniyle Edremit Altınoluk Mahallesi’nde yükselen deniz suyu ve dalgalar nedeniyle kordon bölgesi sular altında kaldı.

HAVA KOŞULLARINA BAĞLI ELEKTRİK KESİNTİLERİ VAR

Bölgedeki rüzgar, yağış ve su baskınları nedeniyle bazı noktalarda hasar oluştu, yollarda su birikintileri meydana geldi. Edremit ilçesinin denize yakın bazı noktalarında ise olumsuz hava koşulları elektrik kesintilerine neden oldu.

ZEYTİNLİ ÇAYI’NIN YÜKSELEN SULARI KÖPÜR YIKTI

Edremit’te etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle, debisi yükselen Zeytinli Çayı’nın suları eski Çanakkale-Balıkesir yolundaki bir köprünün çökmesine yol açtı.

İSTANBUL’DAKİ ŞİDDETLİ YAĞIŞITAN ŞİLE’DE DERE TAŞTI

İstranbul’un kuzeyinde, Karadeniz kıyılarında çok daha etkili olan yağışlar bölgede taşkın ve baskınlara neden oldu.  İstanbul’un Şile ilçesine bağlı Ağva’da sabaha karşı etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Yeşilçay Deresi taştı. Dalgaların etkisiyle kıyı kesimleri sular altında kalırken derenin kenarında bulunan birçok iş yerini de su bastı. İşletmelerdeki eşyalar suyla birlikte dışarı sürüklendi, araçlarda hasar oluştu.

Ağva’ya ulaşımın sağlandığı ormanlık yolda da devrilen ağaçlar ulaşımı olumsuz etkiledi. Derenin taşması nedeniyle Kabaköz Mahallesi’nde Şile yönünde yol ulaşıma kapatıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağva’da deniz ve dere seviyesine yakın yerlerde meydana gelen taşkınlar nedeniyle 94 personel, 38 araç ve iş makinesi, varisco, 3 motopomp, 4 dalgıç pompa ile müdahale çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul’un Avrupa yakası Karadeniz kıyısında Sarıyer’in Rumelifeneri ve Garipçe sahillerinde şiddetli rüzgarın etkisiyle denizde oluşan dev dalgaların kıyıya vurmasıyla işletmelerde hasar oluştu. Fırtına ve dalgaların etkisiyle Rumelifeneri mendireği yan yattı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ