logo

3. DÜNYA SAVAŞI ‘BİYOLOJİK HARP’ OLARAK MI BAŞLADI?


Ferhat Özen
feratozen@hotmail.com

        Nazım’ın ünlü şiirinde(Kıyamet Suresi) dediği gibi,  “Çok alametler belirdi, vakit tamamdır.” 

     ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerinin Suriye sınırından çekilmesi konusunda  : “ABD‘nin sonu olmayan bu saçma savaşlardan çekilme zamanı geldi   demişti.

     ABD’nin, ‘saçma savaşlar’dan  söz etmesi, akıl ziyanlığı  kadar, “Nelere gönderme yapıyorlar?” sorusunu akla getirmiyor değil. İşgalcilere karşı verilen bağımsızlık savaşları dışında, hangi savaş saçma değildir ki?!  70’li yıllarda geliştirilen fakat dünya çapında kitlesel   ve öfkeli büyük  karşı duruşlar nedeniyle  unutulup giden nötron bombasını mı anımsadınız?   Corono, nötron bombası benzeri, binalara  zarar vermeyen, yalnızca insanları öldüren daha ‘temiz  bir savaş olarak mı  geldi aklınıza?

     Bu ‘en akıllı, en temiz’ savaşın da en başta kendisini vuracağını  Emlakçı  Trump bilmez mi?. 

                                          ***

     Gazeteci Mehmet Ali Güller‘in Amerikan Hegemonyasının Sonu kitabında  “Yeni bir dünya”nın kurulduğunu  anlatırken, ancak  bu “yeni dünya”nın , ABD’nin kurguladığı “yeni dünya düzeni”nden   tersine bir yapıda  olduğunu vurguluyor

        Bir ABD rüyası  bitiyor.        

        Güller‘e göre ABD, 21. Yüzyılı ‘Amerikan yüzyılı’ yapabilme olanağını yitirmiş bulunuyor. 

       Öyleyse, her an bir çılgınlık yapar mı yapar. Trump’un akıllı bir adam olduğunu zaten kimse söyleyemiyor.

                                                ***

         Tek kutuplu dünya çoktan sona ermişti.  ‘Yeni dünya’da, bir tarafta ABD var, karşısında ise, Çin-Rusya/Asya birliği… Güçler dengesi hiç de ABD’den yana gözükmüyor.  Çin’de başlayan biyolojik  savaş, Çin’den çok, ABD ve Avrupa’yı vurdu. (Çin ekonomisi bir  algı operasyonuyla özellikle hedef seçilmişe benziyordu.)  Çin, belki  ABD, belki de  kendi icadı  virüsü yendi, Avrupa ve ABD  ise tam ortasında kaldı.

        Ekonomileri çöktü.

       “ABD – ÇİN ticaret savaşının son bulduğu bu süreçte, Trump Yönetimini savaşa zorlayan Neo-con sermaye grupları, Çin ile yapılan antlaşma ile avuçlarını yalamışlardır. Neo-Con’ cu grup,  ABD -İran savaş geriliminin de baş sorumlusudur.” (Kaynak : https://demokratpress.com/)    (…) “Nijerya ve Çin’de yayılan virüsler Uluslar arası sermayenin bir bölümü tarafından, dünya nüfusunu azaltmak, biyolojik silahları denemek ve ticareti( Ekonomiyi) kontrol etmek için bilinçli olarak yayılmıştır. Sars, Kuş gribi , Mers ve Corana virüsleri , biyolojik savaşta kullanılmak  üzere denenen  silahlar… ” (age)

        Biz mi? Şimdi bize de  bulaşan,  ‘ılık savaş’  dedikleri bir  dönemi yaşıyor olabiliriz.  Cehennemden öncesini yani…

         Sömürgeciliğin tarihinde bu hep  var: Pazar paylaşımı…

          Güray Öz, bu paylaşım tarihini özetleyen, Oya Köymen’den önemli bir  alıntı yapmış  bu haftaki yazsında :

        “Sömürgeciliği başlatan İspanya ve Portekiz, 16. yüzyılda dünyayı aralarında paylaşmıştı. 17. yüzyıl Fransa ve Hollanda yüzyılıydı; 18. yüzyılda Fransa ve İngiltere dünya egemeniydi. Sanayi devriminden sonra İngiltere bütün rakiplerini geride bırakarak, 19. yüzyıla egemen dünya gücü olarak tek başına damgasını vurdu. İngiliz İmparatorluğu 20. yüzyılın başından itibaren gücünü yitirmeye başladı ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra kapitalist dünyanın tartışmasız lideri ABD oldu.” (Oya Köymen; Sermaye Birikirken; Yordam Kitap. sf.153, aktaran Güray Öz)

           21. Yüzyılı da Amerikan yüzyılı yapma rüyası sona ererken, Amerikan derin devletinin adamı Trump’tan her şey  beklenir.

          Çünkü  ABD, bu rüyanın bitmesini kolay kabul edemeyecek,     dünya egemenliğini, Çin-Rusya/Asya birliğine bırakmak  istemeyecek ya  da en azından düşmana büyük zararlar vererek, yenilgiyi kabul edecektir.

         1.ve 2. Dünya Savaşlarının  böyle, kapitalizmin eşitsiz gelişim yasası gereği,   zorunlu bir inatlaşma  sonucu çıktığını düşünürsek,  virüs ‘saldırısı’nın, 3.  Dünya Savaşı’nı düşündürmesi, bir komplo teorisi olarak geçiştirilemez.

                                           ***

         Suçlu ayağa kalk!

        3 milyar insanı,  lavobosuz  evlerde yaşatacak kadar yoksullaştıran  küresel kapitalizm ayağa kalk!

        Kentleri betona gömen, ormanları yok eden, tarımı, hayvancılığı bitiren ; ithal hayvan barınaklarını kentlerin içine kadar sokan küresel sermaye ayağa kalk.

                                                  ***

      Gazeteci Mehmet Ali Güller’in kitabına dönersek,  ekonomik güçle birlikte siyasi güç de Atlantik’ten Pasifik’e, ABD ve Avrupa’dan Asya’ya geçiyor.

      İyi mi olacak? Bilmiyorum.

      Ancak, Amerikan Hegemonyasının Sonu kitabının yazarı Güller çok iyimser bir tablo çiziyor : “Serbest piyasa sosyalizmi”, “serbest piyasa kapitalizmi”nin önüne geçiyor.  “Birinci Dünya Savaşı, emperyalizme karşı kurtuluş savaşlarını ve sosyalist devrimleri doğurdu. İkinci Dünya Savaşı’nın sonucunda sömürgeler bağımsızlıklarını kazandı. Bu yeni savaşın sonucunda ise emperyalizm yenilmiş olacakdiyor Güller.

     Kitap(*), Hugo Chavezin, “Bütün tarih boyunca ABD İmparatorluğu’ndan daha terörist bir devlet görülmemiştir” diyen tümcesiyle başlıyor.  ABD’yi  çıldırtacak başka bir  tümceyle devam ediyor :  “Yanke İmparatorluğu çökecektir ve bu çöküş, bu yüzyıl içinde olacaktır”      

          Yoksa, korono dedikleri,  bu çöküşün öfkesi midir?

   Ferhat Özen

   Araştırmacı Yazar

(*) Kaynak :  Amerikan Hegemonyası’nın Sonu, Mehmet Ali Güller, Kırmızı Kedi

Paylaşın:
Etiketler: » » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yüksek Seçim Kurulu Ataşehir’de Başkanlık İçin Yarışacak Adayları Açıkladı

    06 Mart 2024 Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Gündem, Köşe Yazıları, Manşet, Siyaset, Son Dakika, Üst Manşet

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimlerde Ataşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusu kabul edilen isimleri açıkladı. Recep Kenan / itvhaber.com 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Ataşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusu yapanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylığı kabul edilen isimleri açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamada, 31 Mart yerel seçimleri Ataşehir Belediye Başkan adaylığı kesinleşen isimler ilan edildi. ATAŞEHİR’DE 1 BAĞIMSIZ 19 ADAY SANDIK Y...
  • ‘CHP İstanbul İlçe Başkan Adayları Netleşiyor’ mu?

    17 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Önceki gün toplanan CHP Parti Meclisi (PM) toplantısında belirlenen 4 Büyükşehir Başkan adayı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı da açıklandı. Recep Kenan / itvhaber.com CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel tarafından CHP Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından yapılan açıklamada, 4’ü Büyükşehir, 6 il ile birlikte 227 seçim bölgesinin belediye başkan adayının belirlendiği kaydedildi. CHP’nin 31 Mart 2024 yerel seçimleri belediye başkan adaylarının bir bölümünün ay sonuna kadar, kalan adaylıkların ise; anket, eğilim yoklaması ya ...
  • SEN ÖLMEDİN Kİ!

    09 Kasım 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz otuz sekiz. Kasım’ın onu. Hatta saat dokuzu beş geçiyor. Dolmabahçe’deve ülkede matem havası. Bedenen bitmiş bir yaşam süreci ama fikren bitmemiş ve hiç tebitmeyecek bir zaman süreci. Çünkü, bir söylevinde şöyle diyordu Gazi Mustafa Kemal Atatürk;“Benim naçiz vücudum bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebetyaşayacaktır.” Başka bir söylevinde de “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demekdeğildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” İşte bu söylevlerine ...
  • YÜZÜNCÜ YILINDA CUMHURİYET

    28 Ekim 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz yirmi üç hem de yirmi dokuz ekim. Hatta bir gün öncesi, yirmi sekiz ekimde. Gazi Mustafa Kemal devleti yönetecek kadrolarıyla meclis kürsüsünde “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” Tüm meclis olağanüstü bir refleksle alkış tufanına boğulur. Neden mi? Tabi ki, yıllar süren esaret. Özgürlüğe susamışlık. Tek adamlık ve işgalden kurtulmak. Demokrasiye geçmek. Halkın egemenliği. Ve nihayet 29 Ekim’de Cumhuriyet ilan ediliyor.  Demokrasiye geçiliyor. Tek adamlıktan kurtulunuyor. Halkın iktidarı gerç...