logo

AK Parti genel başkanı ve Başbakan kim olacak?

AK Parti genel başkanı ve Başbakan kim olacak?

ak parti_gb_basbakan_kimErdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasıyla ‘Yeni başbakan kim olacak?”, “Ak Parti Genel Başkanı kim olacak?, “Ak Parti’nin başına kim geçecek?, Yeni başbakan kim?’ soruları gündemde.

Recep Kenan/itvhaber.com

Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte herkesin aklında aynı soru var: “Yeni başbakan kim olacak?” AK Parti bugün saat 11.00’de MKYK toplantısında buluşuyor. Bugün toplanacak kurulun olağanüstü toplantı kararı alması bekleniyor.

Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında olağanüstü kongre kararı alınırken gelecek hafta Perşembe günü yapılacak toplantıya kadar yeni Genel Başkan ve Başbakan için düşünülen ismin belirleneceği ve  bu toplantıda alınacak karar sonrasında bu ismin açıklanacağı ifade ediliyor.

AHMET DAVUTOĞLU İSMİ GÜÇLENDİ

Kulislerde konuşulanlar ve Erdoğan’a yakın kaynaklara göre Ak Parti Genel Başkanlığı’nın ve Başbakanlığın en önde gelen ismi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

Davutoğlu’ndan sonra Binali yıldırım, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun isimleri de önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlere kadar genel başkanlık ve ara dönem başbakanlığı için adları geçenler arasında.

Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olması halinde ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanı olacağı kuvvetli ihtimal olduğu konuşuluyor. Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu da bakanlık için adı geçenler arasında gösteriliyor.

Ak Parti tabanını partiye dönerek Genel Başkan ve Başbakan olması yönünde beklentisinin ağırlığına karşın kongre takvimi engel olduğu için bu olasılık zayıf görünüyor. Gül’ün aday olabilmesi için kongre günü olan 27 Ağustos’tan önce istifası gerekiyor. Abdullah gül’ün bu doğrultuda  bir karar vermesi beklenmiyor.

GENEL BAŞKAN VEKİLİ’NİN MEHMET ALİ ŞAHİN

Erdoğan’ın genel başkanlığının düşmesinden sonra olağanüstü kongreye kadar Ak Parti Genel Başkan Vekili’nin Mehmet Ali Şahin olması bekleniyor.

BAŞBAKAN VEKİLİ BÜLENT ARINÇ

Erdoğan’ın başbakanlığının düşmesinden sonra yeni hükümetin güvenoyu almasına kadar olan sürede ise Başbakan Vekili Bülent Arınç olacağı tahmin ediliyor.

Ak Parti’nin olağanüstü kongre toplantısı, Ağustos ayının son haftası içinde Erdoğan Köşk’teki görevine başlamadan önce yapılacak. Böylece Ak Parti’nin yeni genel başkanı 28 Ağustos’tan önce seçilmiş olacak. Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde görevine başladıktan sonra cumhurbaşkanı olarak, Ak Parti kongresinin seçtiği yeni genel başkanı hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni genel başkanın kurduğu hükümet için Meclis’te güven oylaması yapılacak. Böylece Ak Parti, 2015 genel seçimine genel başkan ve başbakanın aynı olduğu bir ismin liderliğinde gidecek. Erdoğan ve kurmayları kongrede genel başkanlığa güçlü bir ismin seçilerek, genel seçimlere de bu isimle gitmeyi planlıyorlar.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ