logo

İBB Meclisi Özel Gündemde ‘Kanal İstanbul’ Tartışıldı

İBB Meclisi Özel Gündemde ‘Kanal İstanbul’ Tartışıldı

İsteyeni kadar istemeyeninin de çok olduğu, İstanbul’a yurttaşlar arasında yararı ve zararının tartışıldığı ‘Kanal İstanbul’ “Özel Gündem” ile İBB Meclisi’nde tartışıldı.

İBB Meclisi Genel Görüşme toplantısında Kanal İstanbul’u savunanlar ve karşı çıkanların savunma ve karşı çıkış gerekçelerini açıklamak üzere lehte ve aleyhte söz alan Meclis üyeleri düşünce, görüş ve eleştirilerini paylaştılar.

İBB MECLİSİ’NDE “KANAL İSTANBUL” “ÖZEL GÜNDEM” İLE GENEL GÖRÜŞME

İBB Meclisi’nde “Kanal İstanbul” tartışmak üzere “Özel Gündem” ile toplantı gerçekleştirilerek genel görüşme yapıldı.

İBB Meclisi’nin ocak ayı oturumlarının son birleşimi meclis 2. Başkavekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde toplandı.

“Kanal İstanbul” “Özel Gündem” ile toplanan İBB Meclisi toplantısında  Kanal İstanbul’u savunan Cumhur İttifakı’nın meclis üyeleri  “Hem Kanal Hem İstanbul” teması ile çevreye ve İstanbul’a vereceği zararı öne sürerek olumsuz görüş belirten Millet İttifakı’nın üyeleri de “Ya Kanal ya İstanbul” temasıyla görüşlerini bildirdi.

MARMARA DENİZİ’NİN ÖLECEĞİ, TARIMIN BİTECEĞİ VURGULANDI

Tartışmalı proje Kanal İstanbul için özel oturum gerçekleştirilen İBB Meclisi’nde, “Kanal İstanbul” lehine söz alarak Millet İttifakı üyelerince yapılan konuşmalarda proje yüzünden Marmara Denizi’nin öleceği, tarımın biteceği vurgulanarak, öngörülen maliyeti 65 milyar dolar olan kanalın ancak 130 yıl sonra kendini geri ödemeye başlayacağına dikkat çekildi.

“ÇILGIN MÜTEAHHİTLİK PROJESİ”

Çılgın Müteahhitlik Projesi” olarak Kanal İstanbul projesi ile ilgili eleştirilerini kürsüden aktaran İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan “Kanal İstanbul doğayı yok ederken ekonomiyi de tüketecek. Gayrimenkul odaklı ekonomik kazanımlara indirgenen bu proje, İstanbul’un çevresel olarak en değerli ve habitat bakımından en zengin bölgelerinden birinde doğanın dozerlerle yok edilmesi anlamına geliyor. Böyle bir projenin altından ekonomi de doğa da kalkamaz” dedi.

Kanal İstanbul projesinin Türkiye’nin Paris Sözleşmesi’nde verdiği sıfır karbon taahhüdüne de aykırı olduğunu vurgulayan İbrahim Özkan, “Kanal İstanbul denilen ‘Çılgın Müteahhitlik Projesi’, İstanbul’un rant uğruna sürüklendiği, kitlesel ormansızlaşmayı daha da artıracak. Kanal İstanbul ile son 50 yılda 27 bin hektar kadar azalan İstanbul ormanları daha da azalacak” diye konuştu.

VOLKAN YILMAZ, “MHP OLARAK PROJEYİ DESTEKLİYORUZ”

Kanal İstanbul lehine konuşan MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasında “Projeyi faydalı ve gerekli görüyoruz. İstanbul Boğazı’nı kurtaracak bir proje olduğuna inanıyoruz. MHP olarak projeyi destekliyoruz” dedi.

“DÜNYANIN HARİTASINI DEĞİŞTİRECEĞİZ”

AK Parti’nin dünyanın haritasını değiştirecek büyük bir vizyonu ortaya koyduğunu iddia eden AKP Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, projeyi yapmakta kararlı olduklarının altını çizerek, “Proje açıkladığı gibi yine’ istemezükçüler’ ortaya çıktı. Edirne’den Kars’a yola çıkın, sağınıza solunuza bakın Menderes’i, Özal’ı, Erbakan’ı, Recep Tayyip Erdoğan’ı görürsünüz. Boğaziçi Köprüsü’ne, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne, İstanbul Havalimanı’na, Avrasya Tüneli’ne, Marmaray’a karşı çıktınız, yapıldı mı? Yapıldı. Kim haklı çıktı? Biz haklı çıktık biz.

“ATATÜRK’Ü NEDEN GÖRMÜYORSUNUZ?”

Göksu’ya yanıt veren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Atatürk’ün yok sayılmasına tepki göstererek, “Edirne’den Kars’a saydığınız isimler çok değerli. 4’ü mühendis. Tamam da sadece Edirne’den Kars’a giderken değil uzaydan bakınca da görülen Mustafa Kemal Atatürk’ü neden göremiyorsunuz? Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren fukaralığın  diz boyu olduğu dönemde fabrikasından eğitime her alanda yapılanların unutulmaması gerekir” dedi.

“HEDEFİ İMAR RANTI”

Kanal İstanbul konusunda da “İstanbulluların oy verdiği temsilcileri olarak bugün; işsizlik, yoksullukla mücadele, her gün biraz daha yaklaşan deprem tehlikesi, ulaşım gibi temel konuların çözüm önerilerini tartışmalıydık.  Bu ortamda biz neyi konuşuyoruz? Doğanın kurmuş olduğu dengenin bilimle inatlaşılarak bozulacağı, içerisinde tek doğru kavram olan ‘çılgınlığı’ büyüyen ama projesi dahi oluşturulmayan, hedefi imar rantı olan tasarım projesini konuşacağız” dedi.

“GEMİ TRAFİĞİ AZALDI”

İstanbul Boğazı’nda gemi trafiğinin son 14 yılda yüzde 30 azaldığını vurgulayan Genç, Süveyş Kanalı’nın 6 bin km, Panama Kanalı’nın 13 bin km mesafe avantajı sağlarken Kanal İstanbul’un mesafe avantajı bile sağlamadığına dikkat çekti. Genç “Net olan bir şey var ki; bu ‘çılgınlık’ ne gündemdir ne ihtiyaçtır ne de önceliktir” diye konuştu.

“MARMARA DENİZİ ÖLECEK”

Kanal İstanbul’un çevrede yaratacağı tahribatı aktaran Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Yılda 1.5 milyon kişinin su ihtiyacını karşılayan Sazlıdere Barajı Kanal İstanbul ile devre dışı kalacak. Devasa bir kamu zararı da ortaya çıkacak. Marmara Denizi ölecek. 1.2 milyar metreküp hafriyat kıyı ekosistemini yıkıma uğratacak. Küçükçekmece Gölü’nün çevresi yapılaşmaya açılacak ve yok olacak. 20 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım alanı yok edilecek” tespitlerinde bulundu.

“KANAL 130 YIL SONRA KENDİNİ GERİ ÖDEMEYE BAŞLAYACAK”

Kanal İstanbul projesinin finansal etkilerini dile getiren Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “10 yıldır bir kuyuya atılan taşı çıkarmaya çalışıyoruz Hala amacı, önemi, faydası belli değil. Yapılma nedeni ile ilgili ortaya konmuş tek mantıklı açıklama yok. Ekonomik kriz buhrana dönmüşken, her 4 gençten biri işsizken Kanal İstanbul’da ısrar neden? Çünkü rant burada. Kanal değil talan İstanbul. Proje güzergahında 30 milyon metrekare arazi el değiştirdi. Kanalın maliyeti en iyimser tahminle 65 milyar dolar. Kanal İstanbul’un maliyeti, İstanbul’un 2022 yılındaki tüm ilçe bütçelerinin toplamının 37 katına denk. Proje, İSKİ’ye 45 milyar TL yük getirecek. Kanal ancak 130 yıl sonra kendini geri ödemeye başlayacak” dedi.

“İSTANBUL’A 2 MİLYON EK NÜFUS GELECEK”

“Kanal İstanbul” projesini “2 milyon nüfuslu bir emlak projesi” olarak niteleyen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık “İstanbul’un özgün dokusu hızlı şekilde kaybolma sürecine girdi. Bu ülkenin akıl dışı projelere ihtiyacı yoktur. Kanal İstanbul 2 milyon nüfuslu bir emlak projesi olarak kurgulandı. Kanal yapılmasa bile bu nüfusun yaşayacağı ‘Yenişehir’ yapılacak. İstanbul 2 milyon ek nüfusun ek sorunları ile karşı karşıya kalacak. Kanal İstanbul bizim için değil bir avuç zengin için yapılmak isteniyor. Bu kanal İstanbul’un ışığını söndürecek” diye konuştu.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ