logo

KORONA VİRÜS ARSIZLARI


Yaşar Geler
yasargeler@hotmail.com

Malum ülkemiz ve dünyamız zor günlerin eşiğinden geçiyor. Öncelerde de birçok yazılar yazdım, sizlerle paylaştım. Evde olmanın bir yararı da bu olsa gerek! Uzaktan da olsa (ama zamanın önemli iletişim araçlarının olduğu bir zamanda hiçbir şeye uzak sayılmazsınız) olayları tahlil etme fırsatı bulabiliyorsunuz. Hem dinliyor, hem yorumluyor, hem de düşüncelerinizi yazarak açıklayabiliyorsunuz. Bugünkü yazımda bunca uyarıya, bunca anlatıma, bunca yasaklamaya rağmen hala toplumumuzun büyük bir kesiminin (ne yazık ki üzülerek söylemek durumundayım)cehaletten, vurdumduymazlıktan ve arsızlıktan bir adım öteye gidemediğini gözlemekteyiz.

     İki aya yakındır bir olumsuz sürecin içerisinde, bilim insanlarının cansiperane, gece gündüz demeden bu illetten kurtulabilmenin yollarını aradığı bir durumdayız. Ancak, buna karşın kamunun aldığı önlemlerde de asıl sorunun kaynağının insan olduğu, çözümünün de insanda olduğu açıklanıp duruyor. İnsanlarımızın etkili ve yetkili kişi ve kurumlarının uyarılarını dikkate almaları gerektiği üzerine onca uyarılar yapılmasına rağmen, birçok duyarsız, umursamaz ve arsız insanımızın ‘’cahil, cesur olur’’ tezini doğrulurcasına uyarılara kulak asmadığını, kurallara uygun davranmadığını, sanki kasıtlı olarak bu virüsün topluma yayılmasına çalıştığını ibretle izliyoruz.

-Adam yurt dışından geliyor, belli ki risklidir. Fakat hiçbir şey umurunda değil, bir süreliğine kendini toplumdan uzak tutacağına hiçbir şey yokmuş gibi arsızca toplumun içerisine salıyor.-Adam dini inancı gereği Arabistan’a, Umreye gitmiş (aslında gitmesi de dönmesi de bir o kadar sakıncalı olmasına rağmen), ülkesine dönüyor. İlgililer gereken işlemleri yapıyor. Vatandaşın karantinada kalması gerek, ama adam karantinaya girmekten kaçıyor. Sanki kasıtlı olarak ‘’varsa o virüsü herkese bulaştırayım’’ der gibi.

-Devlet evine bile göndermiyor. O garibim çocukların kaldığı yurtları boşaltıyor. O zevk için yurtdışına gidip dönenlere veriyor. Her türlü gereksinimini de karşılıyor. Ama vatandaş ne yapıyor. ‘’Burası ahır gibi, burada kalınır mı’’ diyerek yurda yerleşmek istemiyor. Be duyarsız ve arsız adam o yurtta iki gün önce senin ya da bir yakınının çocuğu barınıyordu. Sen orayı eleştireceğine, varsa o olumsuz koşulları nasıl değiştirebileceğini, oraya nasıl yardım edebileceğini düşün!

-Yurtdışından dönen adamı devlet karşılıyor. Ona sağlık yardımı ve desteği sunmak üzere onu korumaya almaya çalışırken devletin polisinin yüzüne tükürerek,‘’ bende varsa, sana da bulaşsın’’ diyebiliyor. Bu arsızlığın geldiği son nokta değil de nedir? Nerede kaldı senin ibadetin, insanlığın be hey arsız insan?

-Korona belasına karşın, Diyanet işleri camileri kapatmış, fetvalar veriyor; ‘’zararı yok, evinizde kılın’’(Suudi Arabistan, Kâbe’yi ziyarete kapatıyor)diyor.Adam nerdeyse caminin kapısını, kilidini kıracak, olmuyor; cami avlusunda taşlar üzerinde imamsız Cuma namazı kılmaya çalışıyor. Be hey cahil adam sen Diyanetten ya da yetkili Din bilimcilerden daha mı akıllısın? Gösteriş olsun diye, sokak ortasında namaz mı kılınır? Gidip evinde kılsan, kabul olmayacak mı?

-Adam altmış beş yaşında ya da daha yaşlı. Vermişiz cebine bir İstanbul kart, evinde bile oturmuyor. Orası senin burası benim dolaşıp duruyor. İyi, güzel de be adam, biliyorsun ki ortada bela var. Bu belayı en çok ta sen taşıyabiliyorsun. Bir ay evinde otursan ne kaybedersin? Evet, belki çok haklıydın, geçmişte sana bu tür kolaylıklar tanınmadı. Ülkeni tanıma fırsatı bulamadın. Devlette sana bu fırsatı sundu. Şimdi kullanmak istiyorsun. Hepsinde haklısın. Ama olağanüstü günlerden geçtiğimizi de unutma lütfen. Bir ay olsun taşıma ve yayma riskini azaltma hatta canından olma riskini bertaraf etme adına evinde otur.

-Yaşlılarımız belki bana kızacaklar ama bir detayı da açıklamadan geçemeyeceğim. O İstanbul Kartı koyuyor cebine, özellikle de iş günlerinde ve işe gidiş geliş saatlerinde atlıyor yola otobüslerde, metroda, trende yaşlı dolu. İnsanların işe gidiş saati! Dikiliyor, öğrencinin ya da çalışanın kafasına ‘’bana yer ver’’diye gözünün içine bakıyor. İyi, güzel gez de bari işe gidiş dönüş saatlerini seçme. İnsanları da umursamaz olarak, saygısız olarak görmemiş olursun.

-Adam bir mahallede oturuyor, çevresi cadde, sokak, bakkal ve fırın dolu. Adamın cebinde altmış beş yaş bedava kart var ya, atlıyor otobüse ilçeler arası ekmek almaya gidiyor. Neden böyle bir şey yapıyorsun, diye sorduğunda verdiği cevap: Ne olacak otobüs bedava, cevabını alıyorsun. Bu anlamda İçişleri Bakanlığı’nın almış olduğu kararı çok yerinde buluyor ve destekliyorum. Hiç değilse bir süreliğine evimizde oturalım. Tamam, bize bu durum bir ceza ya da hapishane gibi ağır gelecek ama toplum sağlığı açısından yararlı olacaktır. Yoksa derdimiz yaşlıları cezalandırmak veya yalnızlaştırarak ölüme terk etmek değildir. Yani en azından benim düşüncem bu değildir. Yaşlımızın olduğu kadar, tüm insanlarımızın yaşamları söz konusudur.

-Vatandaş bu kadar mı evinden bezmiş, ailesinden bıkmış ta kendini sokağa atınca mutlu oluyor, anlayabilmiş değilim. Bilinmez ama belki bu da bir gerçek olabilir.

-Ne güzel, bakın kimseniz yoksa dahi polislerden, belediye zabıtasından, sağlık kurumlarından yardım ve destek almak gibi bir seçeneğinizde bulunuyor. Lütfen duyarsız ve umarsız olmayın, evinizde kalın. Gerçekten ihtiyaç duyduğunuzda, aşağıdaki telefonları arayarak destek alabilirsiniz:

112 Ambulans,

155 Polis,

156 Jandarma,

110 İtfaiye,

122 AFAD

-Kronik hastalığı olup, raporlu hasta olan ve şu ana kadar bilmeyen ya da duymayanlar için de Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu önlemleri açıklamakta yarar var. Raporlu hastalar, raporları bitmiş dahi olsa eczanelerden ilaçlarını reçetesiz alabileceklerdir. Temmuz ayına kadar geçerli bir uygulamadır. Tek hekimden rapor ihtiyacı olanlar için de 10 güne kadar rapor yazdırabiliyorsunuz.

     Son bir duygumu da paylaşarak yazımı sonlandırmak istiyorum: Evet madem yaşamda altmış beş yaş sınırı risk grubu olarak kabul edilmektedir, öyleyse şunu da belirtmekte yarar var:

-Ülkemizde emeklilik üst yaş sınırı altmışa çekilmeli.

-Altmış yaşını geçmiş kişilerin milletvekili seçilmeleri önlenmeli.

-Devleti yönetenlerin yaş sınırı yirmi ile altmış yaş aralığı olmalı.

-Kronik hastalığı olup risk taşıyan gruptaki çalışanlar için emeklilik kolaylığı getirilmeli.

-Hem yaşlı nüfusu kontrol etmiş olursunuz hem de genç nüfusa kadro kolaylığı sağlamış olursunuz. İnsanları da bedava İstanbul kart ve benzeri uygulamalara muhtaç etmemiş olursunuz.

-Ayrıca, yanlış değerlendirilmiş te olmasın. Altmış beş yaş bedava seyahat kartları sosyal devlet olmanın da bir gereğidir. Sadece neden kart verildiğini değil, nasıl kullanılması gerektiğini anlatmaya çalıştım.

Sağlıklı, koronasız, virüssüz ve beladan arınmış günler sizlerin olsun!

Yaşar GELER

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yüksek Seçim Kurulu Ataşehir’de Başkanlık İçin Yarışacak Adayları Açıkladı

    06 Mart 2024 Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Gündem, Köşe Yazıları, Manşet, Siyaset, Son Dakika, Üst Manşet

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimlerde Ataşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusu kabul edilen isimleri açıkladı. Recep Kenan / itvhaber.com 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Ataşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusu yapanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylığı kabul edilen isimleri açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamada, 31 Mart yerel seçimleri Ataşehir Belediye Başkan adaylığı kesinleşen isimler ilan edildi. ATAŞEHİR’DE 1 BAĞIMSIZ 19 ADAY SANDIK Y...
  • ‘CHP İstanbul İlçe Başkan Adayları Netleşiyor’ mu?

    17 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Önceki gün toplanan CHP Parti Meclisi (PM) toplantısında belirlenen 4 Büyükşehir Başkan adayı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı da açıklandı. Recep Kenan / itvhaber.com CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel tarafından CHP Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından yapılan açıklamada, 4’ü Büyükşehir, 6 il ile birlikte 227 seçim bölgesinin belediye başkan adayının belirlendiği kaydedildi. CHP’nin 31 Mart 2024 yerel seçimleri belediye başkan adaylarının bir bölümünün ay sonuna kadar, kalan adaylıkların ise; anket, eğilim yoklaması ya ...
  • SEN ÖLMEDİN Kİ!

    09 Kasım 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz otuz sekiz. Kasım’ın onu. Hatta saat dokuzu beş geçiyor. Dolmabahçe’deve ülkede matem havası. Bedenen bitmiş bir yaşam süreci ama fikren bitmemiş ve hiç tebitmeyecek bir zaman süreci. Çünkü, bir söylevinde şöyle diyordu Gazi Mustafa Kemal Atatürk;“Benim naçiz vücudum bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebetyaşayacaktır.” Başka bir söylevinde de “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demekdeğildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” İşte bu söylevlerine ...
  • YÜZÜNCÜ YILINDA CUMHURİYET

    28 Ekim 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz yirmi üç hem de yirmi dokuz ekim. Hatta bir gün öncesi, yirmi sekiz ekimde. Gazi Mustafa Kemal devleti yönetecek kadrolarıyla meclis kürsüsünde “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” Tüm meclis olağanüstü bir refleksle alkış tufanına boğulur. Neden mi? Tabi ki, yıllar süren esaret. Özgürlüğe susamışlık. Tek adamlık ve işgalden kurtulmak. Demokrasiye geçmek. Halkın egemenliği. Ve nihayet 29 Ekim’de Cumhuriyet ilan ediliyor.  Demokrasiye geçiliyor. Tek adamlıktan kurtulunuyor. Halkın iktidarı gerç...