logo

PERAKENDE SATIŞ HACMİ YÜZDE 0,6 AZALDI

PERAKENDE SATIŞ HACMİ YÜZDE 0,6 AZALDI

tuik2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre TÜİK’in verilerinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacminde yüzde 0,6 azaldığı kaydedildi.

TÜİK’in verilerine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,6 azaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %2,3 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %2,4 ve otomotiv yakıtı satışları %0,3 azaldı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %4,5 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %2,5 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %3,0 azaldı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %1,8 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %1,5 azaldı.

Perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %0,2 azaldı

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,2 azaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %8,9 arttı, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %8,8 azaldı, otomotiv yakıtı satışları %8,2 arttı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %10,7 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %10,2 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %13,2 azaldı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %4,8 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %5,3 arttı.

Perakende ciro bir önceki aya göre %0,1 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,1 azaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %2,6 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,5, otomotiv yakıtı satışları %0,9 azaldı.

Perakende ciro bir önceki yılın aynı ayına göre %3,3 arttı

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2015 yılı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,3 arttı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları %18,4 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %1,5, otomotiv yakıtı satışları %4,0 azaldı.

Perakende satış hacim ve ciro endeksleri (2010=100), Eylül 2015

perakende_satis_hacmi

Perakende satış hacmi bir önceki çeyreğe göre %0,4 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı III. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,4 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,5 arttı.

Perakende ciro bir önceki çeyreğe göre %1,1 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro 2015 yılı III. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,1 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış perakende ciro ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,5 arttı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ