logo

TBMM’DE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MARATONU BAŞLADI

TBMM’DE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MARATONU BAŞLADI

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa değişikliği teklifi paketinin görüşülerek oylanacağı maraton başladı. Görüşmelerin Meclis Tv’den verilmemesine muhalefetten tepki var.

Recep Kenan/itvhaber.com

Görüşmelerin ilk gün CHP adına Deniz Baykal’ın konuşma kritik bir konuşmanın ardından HDP’li HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kürsüye gelerek partisi adına konuşma yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi adına ise Mehmet Parsak konuştu. TBMM Genel Kurulu’nda anayasa değişiklik teklifi paketi hakkında Ak Parti adına kürsüye gelen Başbakan Binali Yıldırım konuşarak düşüncelerini paylaştı.

Melis TV’nin böyle önemli bir günde yayın yapmamasını, görüşmelerin halka iletilmesine engel olunmasını eleştiren CHP’li Deniz Baykal, konuşmasında, Meclis TV yayınını 1 Mart Teskere görüşmelerinde bile kesmediğinin altını çizdi.

MECLİS TV ALTERNATİFİ; ALİ ŞEKER TV

Görüşmeler sırasında sataşma gerekçesi ile söz alarak konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay,  “Milletten kimin korktuğu belli. O kadar ki 50 avukat sokağa çıktı, bu anayasa değişikliğine ‘hayır’ diyor diye onlara sıkmadığınız gaz, püskürtmediğiniz su kalmadı. Milletten korkan bir anlayış olmasanız siz şu görüşmeleri Meclis TV’yi açarak adam gibi yaparsınız. Nerede Meclis TV?” sorusunu yöneltirken; milletvekili sırasına koyduğunu kamera ile canlı yayın yapan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’e Ak Partili milletvekilleri tepki gösterdi.

338 OYUYLA TEKLİFİN MADDELERİNE GEÇİLMESİ KABUL

TBMM Genel Kurulu’nda cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 338 milletvekilinin gizli oyuyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan gizli oylamaya 480 milletvekili katıldı, oylamada 330 rakamının üzerine çıkılarak 338 milletvekilinin oyuyla teklifin maddelerine geçilmesi kabul edildi.

134 milletvekili teklifin maddelerine geçilmesine ret oyu verdi. 2 milletvekili çekimser, 5 milletvekili boş, 1 milletvekili de geçersiz oy kullandı. HDP’li milletvekilleri ise teklifin maddelerinin görüşülmesini içeren oylamaya katılmadı.

MADDELER AYRI AYRI GÖRÜŞÜLEREK OYLANACAK

TBMM Genel Kurulu’nda iki turlu görüşme yapılacak olan anayasa değişikliği teklifinin ilk gun sonunda yapılan oylamada kabul için gerekli olan 330 oyunun üzerine (338) çıkılarak teklifin maddelerine geçilerek görüşülmesi kabul edildi.

2 turlu yapılacak olan görüşmelerin ilk turunda maddeler tek tek görüşülerek oylanacak. Tamamlanan ilk turun ardından ikinci turda maddeler ayrı ayrı bu kez görüşülmeden oylanacak. Oylamada maddelerin kabul edilmesi için en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde oylamalar gizli yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı sistemi değişikliği de denilen “Başkanlık Sistemi”ne geçişi de kapsayan anayasa teklifi görüşmelerinde 330’un altında oy alan madde düşecek.

Görüşmelerin sonunda 18 maddenin tek tek oylanmasının ardından, paketin tümü de bir kez daha oylanarak Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri tamamlanacak.

330 OY REFERANDUM GETİRİYOR

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler sonrasındaki oylamalarda üye tamsayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen referandumla halka sorularak kesinleşecek. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazete’de yayımlanacak.

367 BULUNAMAZSA NİSAN’DA REFERANDUM

330 ve 367 arası evet oyu alan Anayasa değişiklik teklifi Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı’nın onayı sonrasında 60 günlük referandum süreci başlayacak Anayasa değişikliği referandumu için nisan ayının ilk yarısı olasılığı dile getiriliyor.

SON OYLAMADA 300 BULUNAMAZSA PAKET DÜŞÜYOR

İlk turda 330 oyu alarak maddelerine geçilen anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin İkinci turda 330’u alamayan madde, paket dışında kalacak ve Anayasa Paketi’nin tümü üzerinde yapılacak son oylamaya bu madde dahil edilmeyecek. Maddelerin tümü üzerinde yapılacak son oylama, pakette kalan, “önceki oylamalarda düşmemiş” maddeler üzerinden yapılacak. Son oylamada da 330 oy aranacak. Paketin tümünün oylamasında 330 oy sayısına ulaşılamazsa, paketin tümü düşmüş sayılacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ