logo

UYUŞTURUCU MADDE SUÇU


Nevin Ömeroğlu
nevinomeroglu@hotmail.com

Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma ceza mahkemelerinde çok fazla rastla dığım uyuşturucu madde ticareti suçları hakkında bilgilendirme yapacağım.

Bu suçla yargılanıyorsanız öncelikle kaç sene ceza alırım Avukat hanım diye soracak olursanız uyuşturucu maddeyi imal ederseniz ithal ederseniz ya da bu maddeyi ihraç ederseniz en ağır ceza ile cezalandırılırsınız. ve siz 20 yıl ile 30 yıl arasında bir ceza ile yargılanırsanız.

Siz eğer uyuşturucu madde ihraç etme suçunu işlediniz ve ihraç ettiğiniz yani yurt dışına sevk ettiğiniz ve o ülke sizin bu suçunuz ihraç olarak değerlendirdi ve siz o ülkede yargılandınız ve ceza aldınız diyelim cezanız da infaz edildi diyelim belli bir miktarı sizin o ülkede cezanızın infaz edilen kısmı Türkiye’de yapılacak yargılama da alacağınız cezadan elbette ki mahsup edilecektir. Örneğin siz suriye’ye uyuşturucu madde ihraç ettiniz suriye’de yargılandınız ve ceza aldınız cezanızın diyelimki 2 senesi suriye’de infaz edildi ise Türkiye’de yargılandığınız Ağır ceza mahkemesinde aldığınız cezadan bu iki sen tabiî ki mahsup edilmek zorundadır.
Eğer siz uyuşturucu madde suçunu ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülkemizde sattınız satışa arz ettiğiniz yada sevk ettiniz naklettiniz depoladınız satın aldınız kabul ettiniz ya da bulundurdunuz diyelim bu durumda alacağınız cezanın en alt sınırı 10 yıldır.

10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası alırsınız. Ve ayrıca 20.000 güne kadar da
Uyuşturucu ya da uyarıcı madde verilen veya sattığınız şahıs 18 yaşından küçük bir çocuk ise alacağınız ceza 15 yıldan az olmayacaktır.
Ayrıca değerli okurlarım bu suçlarda sattığınız maddenin niteliği de cezanızda artırma nedeni olacaktır. Örneğin siz eroin kokain morfin sentetik kannabinoid ve ya baz morfin sattı iseniz alacağınız ceza yarı oranında artırılacaktır. mahkeme tarafından.
Ve siz eğer bu suçu örneğin bir okula yurda hastaneye kışlaya ibadethaneye yakın mesafede işlerseniz bu suçu ya da bu tarz bahsettiğim yerlerin tel örgü yada çevre duvarına 200 metre yakın bir mesafede işlerseniz 15 yıldan az ceza verilmez yani cezanızın alt sınırı 15 yıl olacaktır.

Eğer mahkeme sizin bu suçu 3 yada daha fazla iler birlikte işlediğinize kanaat getirirse cezanızı yarı oranında artıracaktır ve cezanız 1 kat artırılacaktır.

Üretimi resmi makamların iznine ya da satışı yetkili bir tabip tarafından reçeteli olarak satılan ve uyarıcı madde etkisi doğrucu bir madde açısından da bu yukarıda anlattığım şeyler geçerli olacaktır.
Uyuşturucu ya da uyarıcı etki ya da uyarıcı etki doğurmayan ama aynı şekilde ithal edilmesi ya da imal edilmesi resmi bir makamın iznine bağlı olan bir maddeyi siz sevk ederseniz naklederseniz depolarsanız ya da ihraç ederseniz 8 seneden az olmamak üzere hapis cezası ile yargılanırsınız ve ayrıca 20bin güne kadar adli para cezası alırsınız.
Eğer bu suçu bir hemşire bir hastabakıcı bir eczacı kimyager sağlık memuru laborant ebe hemşire diş teknisyeni hastabakıcı sağlık hizmeti veren kimyacılıkla ya da ecza ticareti ile meslek olarak uğraşan bir kişi işlerse cezanda Ağır ceza hakimi yarı oranında artırım yapar.
Peki bu suçtan yargılanan tutuklu ve hükümler etkin pişmanlıktan yararlanabilecek mi? yani bu suçtan özgür iradesi ile pişman olan bir kişi ceza indiriminden yararlanabilecek mi ? Evet tabiî ki ceza adaletine olumlu bazı davranışlar sergilerse tabiî ki etkin pişmanlıktan yararlanacaktır.

Eğer siz bu suçu suç resmi merciler tarafından haber alınmadın önce saklandığı imal edildiği yeri resmi makamlara yani savcılık mahkeme ve polislere haber verirseniz hiç ceza almazsınız.

Eğer sizin suçunuzu resmi merciler yani polis hakim savcı haber aldıktan sonra ihbar eder ve Devlete bu suça hizmet eden yardım eden kişileri ihbar ederseniz ¼ den !/2 ye kadar cezanızda indirim yapılır. Ancak yargıtayın kararlarına göre sizin etkin pişmanlıktan yararlanabilmeniz için samimi olmanız gerekir. Verdiğiniz bilgilerin yararlı olup olmadığına bakılması gerekir. Siz uyuşturucu madde ile ilgisi olmayan fail olarak açık kimlik ve adresi belli olmayan bir kişiyi etkin pişmanlıktan yararlanmak için ihbar ederseniz samimi olmayacağınız için etkin pişmanlıktan yararlanamazsınız.

Peki kullanmak için mi satış için mi şahsın cezalandırılacağını nasıl tespit edeceğiz? Bu konuda kıstasımız ne olacak?

En önemli ölçüt şudur. Yakalanan Uyuşturucu maddenin miktarıdır. Eğer siz kişisel ihtiyaç sınırını aşacak miktarda uyuşturucu madde bulundurursanız bu sizin satıcı olduğunuzun göstergesidir. Kişisel kullanım için kabul edebileceğimiz miktar sizin şahsi fiziksel ve ruhsal yapınız ile bu maddenin cinsine kalitesine göre değişiklik gösterir.

Eğer siz yıllık kullanım miktarını aştı iseniz satıcı olarak sıfatlandırılıp bu şekilde satıcı olarak Ağır cezada yargılanma riski ile karşı karşıyasınız demektir.

Ayrıca bu dosyalarda önemli olan bir diğer nokta satma devretme tedarik etme gibi bir davranış içine girip girmediğinize de bakarız ceza Avukatları ve Hakimleri tarafından.

Siz bu maddeyi eğer her zaman kolayca bulabileceğiniz bir yerde bulundurdu iseniz kişisel ihtiyaç için demek ki bulundurduğunuz anlamına gelir. Eğer kolayca ulaşılmayacak bir yerde zulalanmış bir şekilde bir depoda bulunduruyorsanız suçunu satış olarak değerlendirilecektir.

Eğer siz çok sayıda küçük paketler halinde bulunduruyorsanız ve içindeki uyuşturucu madde hassas bir biçimde yapılan tartı sonucu aynı miktarda uyuşturucu madde konulmuş ise bir de uyuşturucu maddenin ele geçirildiği yer ya da yakınında hassas terazi ve ambalaj yakalanırsa bu kullanım dışında bir amaçla yani satış için bulundurduğunuz anlamına gelecektir.

Bu konudaki sorularınızı 0532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL İSTANBUL BAROSU AVUKATI

Paylaşın:
Etiketler: » » » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yüksek Seçim Kurulu Ataşehir’de Başkanlık İçin Yarışacak Adayları Açıkladı

    06 Mart 2024 Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Gündem, Köşe Yazıları, Manşet, Siyaset, Son Dakika, Üst Manşet

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimlerde Ataşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusu kabul edilen isimleri açıkladı. Recep Kenan / itvhaber.com 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Ataşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusu yapanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylığı kabul edilen isimleri açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamada, 31 Mart yerel seçimleri Ataşehir Belediye Başkan adaylığı kesinleşen isimler ilan edildi. ATAŞEHİR’DE 1 BAĞIMSIZ 19 ADAY SANDIK Y...
  • ‘CHP İstanbul İlçe Başkan Adayları Netleşiyor’ mu?

    17 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Önceki gün toplanan CHP Parti Meclisi (PM) toplantısında belirlenen 4 Büyükşehir Başkan adayı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı da açıklandı. Recep Kenan / itvhaber.com CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel tarafından CHP Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından yapılan açıklamada, 4’ü Büyükşehir, 6 il ile birlikte 227 seçim bölgesinin belediye başkan adayının belirlendiği kaydedildi. CHP’nin 31 Mart 2024 yerel seçimleri belediye başkan adaylarının bir bölümünün ay sonuna kadar, kalan adaylıkların ise; anket, eğilim yoklaması ya ...
  • SEN ÖLMEDİN Kİ!

    09 Kasım 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz otuz sekiz. Kasım’ın onu. Hatta saat dokuzu beş geçiyor. Dolmabahçe’deve ülkede matem havası. Bedenen bitmiş bir yaşam süreci ama fikren bitmemiş ve hiç tebitmeyecek bir zaman süreci. Çünkü, bir söylevinde şöyle diyordu Gazi Mustafa Kemal Atatürk;“Benim naçiz vücudum bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebetyaşayacaktır.” Başka bir söylevinde de “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demekdeğildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” İşte bu söylevlerine ...
  • YÜZÜNCÜ YILINDA CUMHURİYET

    28 Ekim 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz yirmi üç hem de yirmi dokuz ekim. Hatta bir gün öncesi, yirmi sekiz ekimde. Gazi Mustafa Kemal devleti yönetecek kadrolarıyla meclis kürsüsünde “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” Tüm meclis olağanüstü bir refleksle alkış tufanına boğulur. Neden mi? Tabi ki, yıllar süren esaret. Özgürlüğe susamışlık. Tek adamlık ve işgalden kurtulmak. Demokrasiye geçmek. Halkın egemenliği. Ve nihayet 29 Ekim’de Cumhuriyet ilan ediliyor.  Demokrasiye geçiliyor. Tek adamlıktan kurtulunuyor. Halkın iktidarı gerç...