logo

Dezenformasyon Düzenlemesi Adlı ‘Sansür’ Yasası Meclis’ten Geçti

Dezenformasyon Düzenlemesi Adlı  ‘Sansür’ Yasası Meclis’ten Geçti

“Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Recep Kenan/itvhaber.com

29. madde ile öne çıkan haber ve sosyal medya paylaşımlarını da içeren AK Parti ve MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele‘ amacıyla hazırladıkları ifade edilen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul görüşmelerinde kabul edilerek yasalaştı.

YAYANA PAYLAŞANA HAPİS CEZASI

“Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak adlandırılan ve 29. Maddesi ile öne çıkan  “Sansür” yasasına göre, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

GİZLİ YAPILANA CEZA YARI ORANINDA ARTIRILACAK

Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak.

TÜM BİLGİLER SAVCILIKLARA

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgileri, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında yargılamanın yürütüldüğü mahkemece talep edilmesi üzerine, ilgili sosyal ağ sağlayıcının Türkiye’deki temsilcisi, adli mercilere verecek.

BASIN KARTI DÜZENLEMESİ VAR

“Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak bilinen kanuna göre, basın kartı sahibinin, kanunda belirtilen niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması halinde basın kartı, İletişim Başkanlığınca iptal edilecek. Basın kartı sahibinin, basın ahlak esaslarına aykırı davranışlarda bulunması halinde Basın Kartı Komisyonu kararıyla basın kartı iptal edilecek.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIMLARINA 3 YILA KADAR CEZA GETİRİYOR

Yasaya göre, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ