logo

HUMANİZM VE İNANÇLAR


Coşkun Özdemir
prof.coskunozdemir@gmail.com

Avustralya’nın PERTH şehrinde Türkiye’de rehabilitasyon başlıklı bir konuşma yaparken sözlerime Atatürk’ün Anzaklara seslenişi ile başlamıştım. Hemen “Biz onu çok iyi biliriz, Avustralya’da çok yerde anıtlarda müzelerde yazılıdır, bize bunu öğretme der gibiydiler.

Gerçekten bu yüce adamın 1934’de söylediği sözler eşsiz bir hümanizm örneğidir ve sanırım dünyada bir benzeri yoktur. “Ey uzak diyarlardaki anneler, göz yaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bizim yurdumuzda toprağa düştüler. Şimdi Mehmetçiklerimizle koyun koyuna uyumaktalar. Onlar artık bizim oğullarımızdır. Kuşkusuz bir dehadır Mustafa Kemal. Deha deyince benim aklıma önce Mozart ve Leonardo Da Vinci gelir.

Gelin görün ki Türkiye’de inanç sahiplerinin bir bölümü Atatürk’ü Allah’ın bu millete bir lütfu gibi göreceklerine, onu küfürle kafirlikle anarlar. Bu gaflet gösterileri AKP iktidarı ile cesaret ve güç bulmuş ve cahil tarikat şeyhleri ve bazı ilahiyat hocalarının fetvaları ile zirveye çıkmıştır. Üniversite hocalarına gönderilen bir mektup şöyle başlıyor; Sayın öğretim üyesi Türk milleti Atatürk’ün öncülüğünde Allah’ın yolundan sapmıştır.

Yeniden Allah’ın nizamı kuruluncaya kadar burası artık bir darül – harp bölgesidir” İşte bu islam grubu Allah’ın nizamını böyle anlıyor, uygarlığa karşı, sanata ve bilime karşı. Dinler halkın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır ama bu bağnazlıklar bu hurafeler hümanizme, özgürlüklere, geçit vermez. Dinler ve ırkçı anlayışlar insanlar arası barışa karşıdır. Ayrıca ben çok sayıda saygın insanla birlikte islam dininin halka doğru öğretilmediği kanısındayım.

Bu konudaki en büyük dayanağımız büyük ilahiyatçı Prof. Yaşar Nuri Öztürk’tür. Erkeklere 70 huri veren müziği yasaklayan, saçın telini günah sayan, göz zinası el zinası vardır, kadınlar erkek eli sıkmasın diyen bir Allah yoktur. Bunları ondan dinledim. Allah’ı bu halka neden en büyük en yüce en üstün bir varlık olarak tanıtmayız. İslam adına “keşke Yunan kazansaydı diyen tarihçi! Nişanlıların el ele tutuşması günahtır diyen diyanet başkanı iyi bir ‘Müslüman’ olabilir mi?

Amerika’da okur yazar insanların Amerikan ordusunun Irak seferi için “President BUSH bize bu emri göklerden aldığını söyledi “ diyenleri birkaç kez yazdım. Milyondan fazla Iraklı Müslüman öldü ama Allah’ın izni ile. Devlet adamları dürüst barışsever ilkeli insanlar olsalardı dinlerin bu bölücü, ayırıcı, düşman edici niteliklerinden soyutlanması için çaba göstereceklerdi.

Emperyalizm en çok bu sahte din inançlarından ve cehaletten yararlanıyor, ılımlı İslam ısrarları bundan. Milletler Birliği gerçekten hümanizmden barıştan yana olsaydı bunlarla mücadeleye öncelik verirdi. Yazık ki Birleşmiş Milletlerin böyle bir misyonu yoktur.En çok sayıda bilim üreten, en çok Nobel alan Amerika 1.5 trilyon dolarlık silah üretiyor. Suudi Arabistan ondan, 400 milyar dolarlık silah satın alıyor. Bu en büyük kapitalist ülkede silah tüccarlarının barıştan ödü kopmaktadır.

Prof. Dr. Coşkun Özdemir

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yüksek Seçim Kurulu Ataşehir’de Başkanlık İçin Yarışacak Adayları Açıkladı

    06 Mart 2024 Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Gündem, Köşe Yazıları, Manşet, Siyaset, Son Dakika, Üst Manşet

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Yerel Seçimlerde Ataşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusu kabul edilen isimleri açıkladı. Recep Kenan / itvhaber.com 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Ataşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusu yapanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylığı kabul edilen isimleri açıkladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamada, 31 Mart yerel seçimleri Ataşehir Belediye Başkan adaylığı kesinleşen isimler ilan edildi. ATAŞEHİR’DE 1 BAĞIMSIZ 19 ADAY SANDIK Y...
  • ‘CHP İstanbul İlçe Başkan Adayları Netleşiyor’ mu?

    17 Aralık 2023 Köşe Yazıları

    Önceki gün toplanan CHP Parti Meclisi (PM) toplantısında belirlenen 4 Büyükşehir Başkan adayı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı da açıklandı. Recep Kenan / itvhaber.com CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel tarafından CHP Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından yapılan açıklamada, 4’ü Büyükşehir, 6 il ile birlikte 227 seçim bölgesinin belediye başkan adayının belirlendiği kaydedildi. CHP’nin 31 Mart 2024 yerel seçimleri belediye başkan adaylarının bir bölümünün ay sonuna kadar, kalan adaylıkların ise; anket, eğilim yoklaması ya ...
  • SEN ÖLMEDİN Kİ!

    09 Kasım 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz otuz sekiz. Kasım’ın onu. Hatta saat dokuzu beş geçiyor. Dolmabahçe’deve ülkede matem havası. Bedenen bitmiş bir yaşam süreci ama fikren bitmemiş ve hiç tebitmeyecek bir zaman süreci. Çünkü, bir söylevinde şöyle diyordu Gazi Mustafa Kemal Atatürk;“Benim naçiz vücudum bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebetyaşayacaktır.” Başka bir söylevinde de “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demekdeğildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” İşte bu söylevlerine ...
  • YÜZÜNCÜ YILINDA CUMHURİYET

    28 Ekim 2023 Köşe Yazıları

    Yıl bin dokuz yüz yirmi üç hem de yirmi dokuz ekim. Hatta bir gün öncesi, yirmi sekiz ekimde. Gazi Mustafa Kemal devleti yönetecek kadrolarıyla meclis kürsüsünde “Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” Tüm meclis olağanüstü bir refleksle alkış tufanına boğulur. Neden mi? Tabi ki, yıllar süren esaret. Özgürlüğe susamışlık. Tek adamlık ve işgalden kurtulmak. Demokrasiye geçmek. Halkın egemenliği. Ve nihayet 29 Ekim’de Cumhuriyet ilan ediliyor.  Demokrasiye geçiliyor. Tek adamlıktan kurtulunuyor. Halkın iktidarı gerç...