logo

İBB Başkanı, ‘Bir Ecdat Mirasına Daha Sahip Çıkıyoruz’

İBB Başkanı, ‘Bir Ecdat Mirasına Daha Sahip Çıkıyoruz’

Edirnekapı’daki Mısır Tarlası Mezarlığı’nda ecdat mirasına sahip çıkan İBB, Osmanlı Mezarlığı’nın bakımını yapıyor, belgeliyor, koruma altına alarak gelecek kuşaklara aktarıyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul’daki eski Osmanlı mezarlığını bakım yaparak koruma altına aldıklarını kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapılan çalışmalar ile ilgili paylaşımında, “Uzun yıllardır kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş olan Edirnekapı Osmanlı Mezarlığı’nın bakımını yapıyor, belgeliyor, koruma altına alarak gelecek kuşaklara aktarıyoruz.” Dedi.

Edirnekapı Mezarlığı’ndaki tarihi alanda, İstanbul’un tarihi izlerinin bulunduğu alanda “Mısır Tarlası Mezarlığı” olarak da biline alanda çalışma başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili açıklama yapan İBB kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, mezarlıkların içinde barındırdığı şahsiyetler ve mezar taşlarına göre oldukça bakımsız noktası olduğunu kaydetti.

Bakımsızlık, ihmal ve vandalizim nedeniyle oluşan sahnenin bir mezarlık arkeolojisi alanı olduğunu kaydederek; “Fatih döneminden bu yana burada yaygın bir şekilde gömü olduğunu biliyoruz. Tarihi kentin nekropol alanındayız. Burada büyük bir gömü alanı var. Şimdi değerine uygun şekilde kentin hafızasına kazandırmak, bakımlarını yaparak gelecek kuşaklara aktarmak üzere çalışma yapıyoruz.” Dedi.

İstanbul’da Edirnekapı’daki Mısır Tarlası Mezarlığı olarak bilinen tarihi önem taşıyan 5 bin mezarın bulunduğu eski Osmanlı mezarlığında bulunan mezar taşlarını her biri farklı dönemlere ait belge olduğunun altını çizen Mahir Polat, 20 kişilik bir belgeleme ekibi ile mevcut durumu belgelemeye çalıştıklarını kaydederek, “Farklı fazları ve kategorileri olan oldukça büyük proje. Bazı yoğunlaşan kültürel alanlar var. Alanında çok önemli hocalarımızın olduğu bilim kurulumuz ile beraber sahanın tarihi, estetik, korumaya odaklı çalışmalarını yürütmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

HABERİN VİDEOSU TIKLAYINIZ

Bir ecdat mirasına daha sahip çıkıyoruz.Uzun yıllardır kaderine terk edilmiş, yok olmaya yüz tutmuş olan Edirnekapı Osmanlı Mezarlığı'nın bakımını yapıyor, belgeliyor, koruma altına alarak gelecek kuşaklara aktarıyoruz.

Ekrem İmamoğlu paylaştı: 12 Haziran 2020 Cuma

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ